ACTUALIZARE Trebuie să respectăm protocolul, acordul semnat, cuvântul dat și trebuie să fie un semnal din partea liderilor politici către societate că sunt oameni care daca au semnat o înțelegere și-au respectat cuvântul dat, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.
În momentul în care am semnat acest acord ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024.
Nu am avut niciun motiv să spunem că nu suntem în stare să conducem în continuare Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Mediului.
Am acceptat să fie comasate IMM-urile la Economie, Sportul.
Nu putem accepta Energia și MIPE. Nu ne-am ridicat de la masă.
ACTUALIZARE Potrivit surselor Știrile TVR, liderul UDMR Kelemen Hunor i-ar fi comunicat încă de vineri lui Marcel Ciolacu faptul că formațiunea sa dorește respectarea acordului politic.
ACTUALIZARE Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că social democrații vor ca UDMR să rămână la guvernare și propun ca formațiunea să preia Ministerul Fondurilor și Ministerul Energiei. Asta înseamnă schimbarea protocolului semnat în urmă cu un an și jumătate cu liberalii, în care aceste două ministere ar fi trebuit să treacă de la PNL la PSD, iar UDMR ar fi păstrat ministerele Mediului și Dezvoltării.
Întrebat ce se va întâmpla cu acest protocol, Ciolacu a spus că acum se discută despre „un acord politic pentru a crea o majoritate parlamentară. Contextul de acum un an și jumătate era unul, contextul de acum e altul”, a mai spus președintele PSD.
În privința taxării pe muncă, președintele PSD a spus: O să venim cu demersul pentru ca România să intre într-o impozitare progresivă. Ne-au atras atenția și CE și Banca Mondială. Este vorba de excepțiile pe care le avem. Acestea nu mai asigură un climat concurențial corect. Îmi mențin părerea că marile companii trebuie să plătească cel puțin 1% din cifra de afaceri, a subliniat Ciolacu.
Rotația premierilor trebuia să se facă la sfârșitul lunii mai, dar a fost amânată din cauza grevei profesorilor.
ACTUALIZARE Potrivit unor surse din Guvern, premierul Nicolae Ciucă ar urma să îşi depună mandatul luni, indiferent dacă greva profesorilor continuă. Între timp, zilele acestea au loc noi discuții în cadrul coaliţiei PNL-PSD-UDMR privind componenţa următorului guvern.
Mâine Executivul așteaptă un semnal pozitiv din partea sindicatelor din învățământ și pregătesc OUG. În același timp se pregăteste și depunerea mandatului actualului premier, Nicolae Ciucă. Se pare că Ciucă va face acest pas mâine și, astfel, se vor demara procedurile pentru rotativa guvernamentală.
Potrivit surselor TVR INFO, social-democrații se vor întâlni duminică într-o ședință la Vila Lac pentru a discuta despre miniștrii care ar urma să facă parte din următorul guvern. Și liberalii se vor întâlni luni într-o ședință pentru a discuta despre programul de guvernare și numele celor care vor apărea pe viitoarea listă a portofoliilor.
Dacă UDMR va rămâne sau nu la guvernare și distribuirea portofoliilor fiecărui partid au fost teme care s-au aflat în discuție. UDMR ar putea rămâne la guvernare și să accepte două portofolii: al Fondurilor Europene și al Mediului.
Oficial, liderii UDMR spun că nu vor să renunțe la Ministerul Dezvoltării Regionale. Dacă renunță la acesta, portofoliul va ajunge la PNL, iar PNL va ceda Ministerul Transporturilor Partidului Social Democrat.
Un premier interimar ar putea fi un membru al PNL, ca de exemplu Lucian Bode sau Sebastian Burduja. Unul din cei doi ar putea conduce guvernul până când o să avem consultări la Palatul Cotroceni și un guvern plin. Dacă mâine premierul Ciucă își depune mandatul, mâine seară președintele Iohannis ar putea să convoace partidele politice pentru consultări, iar apoi urmează desemnarea lui Marcel Ciolacu, conform protocolului. Și președintele Iohannis își dorește o rocadă rapidă. Surse susțin ca până joi dimineața o să avem un guvern plin.