• Tue. Dec 7th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Ciolacu: PNL trebuie să decidă dacă premierul este prin rotație. Ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere. Cîțu: Noi vrem să dăm primul premier

Nov 16, 2021

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat la finalul rundei de negocieri de astăzi că PNL este cel care trebuie să ia o decizie în privința rotației premierilor, precizând că în PSD există deja consens pe această temă. “Trebuie să luăm o decizie. Am luat o decizie că este prin rotație. Urmează ca Partidul Național Liberal să vadă dacă ia o astfel de decizie sau nu, ca să avem ce discuta care-i primul sau al doilea. Momentan, în PSD există o astfel de decizie”, a declarat Ciolacu. La rândul său, președintele PNL, Florin Cîțu, a subliniat că liberalii vor să dea primul premier.

16 Noiembrie 2021, 15:43 (actualizat 16 Noiembrie 2021, 16:38) |

Marcel Ciolacu, președintele PSD

“Eu cred că deja suntem foarte întârziați la așteptările românilor și ar trebui să facem cât mai curând acest lucru”, a răspuns Marcel Ciolacu întrebărilor legate de o propunere de premier.

În momentul acesta, în PSD există această decizie că se poate merge prin rotație. “Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După ce există o decizie că și Partidul Național Liberal acceptă prin rotație, atunci vom intra în negocieri și vom hotărî”, a declarat liderul social-democraților.

“Cred că, totuși, ponderile parlamentare contează cel mai mult într-o negociere”, a adăugat Ciolacu.

“Partidul Social Democrat este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm această soluție”, a arătat el.

“Trebuie să luăm o decizie. Am luat o decizie că este prin rotație. Urmează ca Partidul Național Liberal să vadă dacă ia o astfel de decizie sau nu, ca să avem ce discuta care-i primul sau al doilea. Momentan, în PSD există o astfel de decizie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul negocierilor de astăzi.

El a reiterat că nu se schimbă decizia PSD în privința unui eventual vot pentru ca Florin Cîțu să fie premier.

“Partidul Social Democrat a luat o decizie că este de acord cu acest sistem rotativ. Partidul Național Liberal nu a luat această decizie, ca să putem vorbi scenariile despre care mă întrebați dvs. (…) Haideți să așteptăm decizia PNL-ului. Domnul Ciucă să vină prim-ministru pentru următorii 3 ani este exclus”, a declarat Ciolacu, la insistențele jurnaliștilor.

Întrebat dacă ar fi de acord cu această variantă doar pentru un an și jumătate, Ciolacu a reiterat că se așteaptă decizia liberalilor.

“Această coaliție vine după o perioadă lungă de timp, în care cele două partide au avut opinii clar diferite pe foarte multe subiecte. Nu aș grăbi lucrurile. Vreau să facem ceva care să dureze, să nu ne trezim peste două luni de zile că rupem coaliția. Și atunci dacă mai e nevoie de încă o zi, o vom folosi”, a declarat Florin Cîțu la finalul negocierilor.

Negocierile politice vor continua miercuri.

“Vom avea o discuție în BEx astăzi, și vedem ce decizii vom lua astăzi în Bex și mergem mai departe”, a subliniat Cîțu.

Întrebat care va fi partidul care va da primul premier, Florin Cîțu a răspuns: “Partidul Național Liberal – noi vrem să dăm primul premier”.

“Domnul președinte are atribuțiile de a desemna premierul. PNL va veni cu o variantă. Împreună cu cei de la PSD trebuie să găsim această variantă și mergem împreună. Această coaliție trebuie să meargă cu un nume de premier”, a adăugat Florin Cîțu. “Este un premier al coaliției, nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni”, a precizat președintele PNL, subliniind că se va merge la consultările cu președintele cu o singură propunere. “Asta este soluția cu care vom merge. N-o să mergem fiecare partid cu o variantă de premier că atunci nu ar mai avea sens (…)”, a conchis el.

Întrebat dacă a vorbit cu președintele Klaus Iohannis, Cîțu le-a replicat că nu spune presei când vorbește cu șeful statului.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *