Ciolacu: România nu poate creşte dacă toţi copiii care se nasc aici nu au şanse egale de a se dezvolta

20 Noiembrie 2023, 13:44 (actualizat 20 Noiembrie 2023, 13:53) Știrile TVR |

Marcel Ciolacu, premerul României

Şeful Executivului a participat, luni, la Palatul Victoria, la evenimentul dedicat semnării primelor contracte aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă C13/I1 pentru investiţii în crearea unei reţele de centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familie.

„Mă bucur că sunt astăzi, într-o zi cu adevărat specială, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, gazda acestui eveniment care marchează în mod cert un punct de cotitură în dezvoltarea sistemului de protecţie socială a copiilor din România, Mă bucur, pentru că, iată, chiar de ziua lor demarăm o serie de investiţii finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care au ca scop crearea, în final, a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa .(…) Locul copilului este alături de familie, iar rolul nostru, în şi din funcţiile pe care vremelnic le deţinem, este să facem tot posibilul, astfel încât toţi copiii din România să crească şi să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Şi exact acest lucru îl facem astăzi, împreună, autorităţi centrale şi locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanţare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuşi riscului de a fi separaţi de familiile lor, dar şi recuperării copiilor cu dizabilităţi sau consilierii şi sprijinului pentru părinţi şi copii”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat că, prin investiţiile demarate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, guvernanţii se asigură că în special copiii proveniţi din familiile vulnerabile au o şansă în plus prin posibilitatea de a merge după şcoală sau după grădiniţă într-un centru de zi în care vor primi nu doar o masă caldă, ci şi consiliere, orientare şcolară şi profesională din partea specialiştilor.

„Mai mult, proiectele demarate astăzi vin în continuarea investiţiilor din educaţie, unde în urmă cu câteva luni, împreună cu doamna ministru, alocam pentru prima oară în istoria României şi a educaţiei impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual”, a declarat Ciolacu.

El a transmis şi un scurt mesaj tinerilor prezenţi la eveniment.

„Fără nicio discuţie, voi reprezentaţi şi sunteţi viitorul acestei ţări şi pentru ca viitorul să fie aşa cum vi-l doriţi şi voi astăzi trebuie să vă implicaţi alături de noi nu doar în luarea deciziilor, ci şi în reglementarea şi implementarea lor, pentru că voi ştiţi cel mai bine ce vă doriţi. În plus, întotdeauna veniţi cu idei noi şi mai ales curajoase şi, de fapt, ne provocaţi şi pe noi să inovăm”, a declarat Ciolacu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a evidenţiat aportul primăriilor care au înfiinţat aceste centre.

„Vreau să mulţumesc primarilor care au spus „prezent” de fiecare dată când e vorba de copiii ţării noastre. Nu va fi uşor, pentru că, în prima fază, susţinerea este prin fonduri europene, dar apoi susţinerea va trebui să fie de la bugetele locale. Şi faptul că dumneavoastră aţi ales ca prioritate copiii, viitorii adulţi ai ţării noastre, înseamnă foarte mult”, a declarat Natalia Intotero.

Source

Distribuie știrea