Cîţu nu exclude o sesiune extraordinară a Parlamentului, în ianuarie, pentru adoptarea bugetului de stat pe 2022

Preşedintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, a afirmat că Parlamentul este dispus să lucreze pentru adoptarea proiectului bugetului de stat pe anul 2022 până la sfârşitul anului, dar dacă este necesar, va fi convocată o sesiune extraordinară în acest sens în luna ianuarie a anului viitor.

13 Decembrie 2021, 13:43 (actualizat 13 Decembrie 2021, 13:44) |

Florin Cîțu, președintele PNL

“Aşteptăm bugetul în coaliţie. Nu am discutat cu ministrul Finanţelor. Să vedem care este calendarul propus de Guvern. Nu în coaliţie se face bugetul. La coaliţie vom discuta din punct de vedere politic. Pe noi ne interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro deja agreaţi. Detaliile construirii bugetului depind foarte mult de ministrul Finanţelor, de premier. Acolo sunt priorităţile. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiecte care au deja începute, programul de reformă să fie susţinut (…) Astăzi e prima discuţie (n.r. în coaliţie), sunt sigur că există resurse şi capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici până pe 23 decembrie. Dacă e nevoie, Parlamentul lucrează şi după 25 decembrie”, a afirmat Cîţu, luni, la Senat.

Întrebat dacă este posibilă o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna ianuarie pentru adoptarea proiectului bugetului de stat, Cîţu a spus: “Dacă este nevoie, binîneţeles”.

Cîţu a afirmat că un deficit bugetar de 5,84 este “mare” pentru România.

“Dacă politica fiscală rămâne stimulativă în continuare, pentru a reduce presiunea pe costul în economie, responsabilitatea trece la Banca Naţională. Depinde cum se fac priorităţile şi cum doreşte Guvernul să facă mixul între politica fiscală şi cea monetară. (…) Un deficit de 5,84 înseamnă o sumă mare în deficit, vorbim de aproape 76 de miliarde de lei deficit, care vor trebui împrumutaţi din piaţă. Suma este mare, dar dacă suntem atenţi, orice poate să fie susţinut”, a adăugat Cîţu.

Source

Leave a Comment