Ciucă: Planul pentru asigurarea consumului de energie pentru la iarnă va fi prezentat pe 31 august. Prioritară e sprijinirea populației vulnerabile, IMM-urilor, industriei alimentare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că rămâne prioritară fiind decizia de a continua sprijinirea populației  vulnerabile, IMM-urilor și industriei alimentare. Prim-ministrul a cerut Ministerului Energiei să prezinte luni proiecte de investiții și a anunțat că pe 31 august va fi prezentat planul de măsuri pentru asigurarea consumului de energie pentru iarna 2022-2023.

18 August 2022, 10:33 (actualizat 18 August 2022, 11:23) Știrile TVR |

Guvernul Ciucă. Ședință de guvern

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a fost constituit Comitetul interministerial de asigurare a rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură energetică.

Ieri am definitivat activitatea de constituire a comitetului interministerial de asigurare a rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură energetică. A fost o decizie pe care am luat-o în urma analizei datelor și prognozelor pentru asigurarea energiei pe timp de iarnă. Am considerat că e un moment oportun în urma desfășurării activității grupului de lucru pentru securitate energetică pe care l-am constituit în iunie. Toate perspectivele pe care le-am identificat ne-au determinat să procedăm la constituirea acestui comitet interministerial, a spus Nicolae Ciucă.

Pe 31 august va fi prezentat un plan de măsuri pentru asigurarea consumului de energie pentru iarna anului 2022-2023 a mai anunțat premierul. Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Energiei să prezinte luni proiectele de investiții.

La finalul activității am decis ca Ministerul Energiei până luni să prezinte situația concretă cu proiectele de investiții,  folosind toate pârghiile de finanțare atât pe bugetul de stat cât pe cele din PNRR și fondul de modernizare. Împreună cu celelalte ministere să pună la punct toate elementele ale planului pentru iarna 2022-2023. Am avut o prognoza pe termen scurt de la INMGH. Am discutat perspectiva evoluției hidrografice la nivelul Ministerul Apelor și pădurilor și a reieșit ca este nevoie de coordonare astfel încât să balansăm, echilibrăm tot ceea ce înseamnă sursele de energie să ne îngrijim de cum asiguram consumul. Acest plan de măsuri am decis sa fie prezentat pe 31 August, a arătat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai cerut o analiză a pieței energetice, în urma aplicării măsurilor de compensare a prețului.

La nivelul ANRE am solicitat sa primim o analiză a evoluției situației energetice, inclusiv a pieței, de la începutul anului până acum și efectele deciziilor pe care le am luat, mai ales OUG 27, având în vedere că primul pachet de sprijin a populației și a economiei se apropie de final. Primim datele ca 97% din sumele solicitate pentru compensare au fost achitate, a declarat prim-ministrul.

Este foarte important ca odată ce avem aceste date să putem să venim cu măsuri concrete așa cum ne am angajat prioritară fiind decizia de a continua să sprijinim populațiia vulnerabilă, IMM-urile, industria alimentară.

Source