Civili evacuaţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol au sosit la Zaporojie

Peste 170 de civili din Mariupol, printre care peste 40 de evacuaţi de la oţelăria Azovstal din acest port din sud-estul Ucrainei aproape în întregime sub control rusesc, au sosit duminică seara la Zaporojie, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

09 Mai 2022, 07:38 (actualizat 09 Mai 2022, 07:43) Știrile TVR |

Refugiati din Ucraina

Evacuaţii, unii cu copii mici, au coborât din autobuzele albe care i-au transportat în parcarea unui centru comercial din acest mare oraş din sud-estul Ucrainei, devenit un centru de primire pentru persoanele care fug din zonele ocupate de armata rusă.

Lucrători umanitari au escortat persoane în vârstă, inclusiv o bătrână într-un scaun cu rotile.

În total, 174 de civili au sosit cu opt autobuze “din iadul de la Mariupol”, a precizat pe Twitter Osnat Lubrani, coordonator umanitar al ONU pentru Ucraina.

“Această nouă operaţiune ridică la peste 600 numărul total al persoanelor evacuate din zonă”, şi-a exprimat ea satisfacţia într-un comunicat al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că “50 de femei, copii şi bătrâni au fost scoşi din Azovstal”.

“Totuşi, munca noastră nu este încheiată”, a afirmat Osnat Lubrani, adăugând că “zeci de persoane care au dorit să se alăture convoiului în ultimele zile nu au reuşit să facă acest lucru”.

Sâmbătă, Kievul a anunţat că toate femeile, copiii şi vârstnicii au fost evacuaţi din imensul complex metalurgic Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în Mariupol.

“Această parte a misiunii umanitare la Mariupol a fost îndeplinită”, a ţinut să menţioneze Irina Vereşciuk pe reţelele de socializare, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că mai trebuie evacuaţi răniţi şi personal medical.

Source