Clădiri și spitalul din orașul ucrainean Jytomyr, distruse de bombardamente. Toţi pacienţii şi medicii instituției sanitare au supraviețuit

Unul dintre oraşele ucrainene puternic afectate de bombardamente este Jytomyr. Sirenele nu mai contenesc, iar oamenii par că le aud și atunci când se opresc. Sunt în alertă maximă de câteva zile. A început evacuarea lor cu ajutorul exemplar al multor voluntari. Valeria e unul dintre cei care rezistă în mijlocul infernului.

04 Martie 2022, 18:55 (actualizat 04 Martie 2022, 20:37) |

Primul atac aerian asupra oraşului Jytomyr a distrus zece locuinţe. Bombardamentele au afectat grav și clădirea în care funcționa maternitatea. Salvatorii scot în continuu oameni de sub dărâmături.

Toţi pacienţii şi medicii spitalului au supraviețuit.

„Etajul I, salonul 10. Aici geamul este blocat. Pe coridor sunt cioburi de sticlă”.

Mobilizarea oamenilor este maximă. Fiecare ajută cum poate. Valeria și colegii ei cercetași adună ajutoare, pregătesc adăposturile și îi informează pe oameni.

VALERIA KORNIICIUK, voluntară „PLAST”, Jytomyr, Ucraina: Serviciul nostru umanitar, al cercetaşilor, lucrează pentru a ajuta armata şi pentru apărarea noastră, îşi aduce contribuţia, dar toţi oamenii sunt implicaţi. Unii ajută cu transportul ajutoarelor, alţii ajută cu benzină.

Aprovizionarea magazinelor se face greu, iar centrele medicale funcţionează în alt regim. Mulţi medici îşi oferă însă gratuit serviciile.

VALERIA KORNIICIUK, voluntară „PLAST”, Jytomyr, Ucraina: Este foarte, foarte greu, deoarece funcţionează efectiv trei sau patru lanţuri de magazine. Sunt consultaţii gratuite, efectuate de către diverşi medici, care au şi bloguri personale, care oferă informaţii de prim ajutor sau consultaţii în aceste condiţii deosebite. Oamenii se sprijină reciproc, se ajută.

Orice s-ar întâmpla, Valeria spune că nu se va da bătută.

VALERIA KORNIICIUK, voluntară „PLAST”, Jytomyr, Ucraina: Am decis să rămân aici pentru că e nevoie de voluntari aici, să plănuim ceva pentru reconstrucţie, trebuie să încercăm să ajutăm aici.

Convorbirea cu Valeria se încheie abrupt.

„Scuză-mă, te rog, dar acum s-a dat alarma şi nu mai pot vorbi acum”

Alarme sună des și în Odesa. Starea de panică a devenit o normalitate. Grigore Cozma, un român, jurnalist de investigație, îi ajută pe oameni să părăsească zonele afectate de război.

GRIGORE COZMA, jurnalist de investigație la Odesa: Chiar acum puteți să auziți la radio din Odesa alarma aeriană. Acum sunt într-o zonă unde cel mai apropiat adăpost este la câteva sute de metri, opresc și intru în adăpost. Avem pe zi zeci de alarme. S-a terminat alarma aeriană. Suntem ocupați toți cu ajutoarele și cu evacuarea străinilor, încerc de câteva ori deja și am reușit să ajut aceste grupuri, inclusiv să evacuăm 8 cetățeni români.

(Sursă imagini: Serviciul de Stat pentru Situaţîi de Urgenţă din Ucraina)

Source

Distribuie știrea