Clădirile problemă din zonele protejate, victime ale birocrației

Sute de clădiri degradate sunt un adevărat pericol pentru pietoni. Asta în timp ce Primăria Capitalei se laudă că a terminat de inventariat toate clădirile din zonele protejate în vederea evaluării vizuale. Un pas timid, spun specialiștii, având în vedere că această inventariere a mai fost făcută o dată.

Ne aflăm pe Calea Moșilor, o zona protejată a Capitalei care este plină de astfel de capcane. Spre exemplu, această fațadă, care poate pica oricând, pe lângă care trec zilnic sute de pietoni, este asigurată superficial cu doar câteva bârne din lemn.

În timp ce sute de clădiri din centrul Bucureștiului pot pică oricând peste pietoni, provocând oricând o tragedie, Primăria Capitalei se laudă că a identificat 15,000 de clădiri din zonele protejate în vederea evaluării vizuale, o etapă preliminară a aprecierii tehnice.

Mihai Șercăianu, coordonator proiect inventariere, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti: Cu ajutorul a aproximativ 400 de studenţi, la finalul lunii iunie, am reuşit să realizăm o serie de chestionare unde am inventariat cele aproximativ 15.000 de clădiri, cu menţiunea că inventarierea s-a făcut din exterior, de pe stradă.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Noi ne aşteptăm că trebuie să intervenim la 8.000 de imobile, da? Deci trebuie să începi cu un inventar şi pe resursele pe care le ai, în funcţie de urgenţele de intervenţie pe care le ai, să pui banii acolo unde este mai urgent.

Un pas timid care nu aduce nimic nou, spun specialiștii, având în vedere că o inventariere similară a mai fost făcută în urmă cu patru ani.

Matei Sumbasacu, preşedinte, Asociaţia Re:Rise: Identificare clădirilor din zonele protejate s-a mai făcut o dată de către ONG-ul Arcen, care fix asta a făcut, au făcut câte o fișă de clădire cu ceea ce au făcut cei de la primărie acum, între anii 2018-2020. E oarecum regretabil că aceste date nu sunt puse în folosul public, nu se construiește pe ele, în loc să se construiască lângă ele. Până la urmă ceasul ticăie până la următorul cutremur și fiecare secundă pe care nu o folosim inteligent este o secundă pierdută.

Distribuie știrea