Climatologul Roxana Bojariu, la TVR: Dacă reducem emisiile de carbon şi stabilizăm temperatura medie globală, putem ajunge la neutralitate climatică în 2050

Despre mediu şi schimbările climatice, dar mai ales despre ce ar trebui să facem pentru a respira un aer curat a vorbit la TVR, într-o ediţie special, Roxana Bojaru, climatolog şi coordinator al grupului de cercetare a variabilităţii şi schimbării climatice.

25 Ianuarie 2022, 17:33 |

Trăim deja cu toţii schimbarea climaterică, a afirmat climatologul, şi, din păcate, ne îndreptăm spre o amplificare a ratei de schimbare. “Vorbim de o accelerare a încălzirii globale, vorbim de urgenţă climatică şi chiar de criză climatică. “ a afirmat Roxana Bojariu.

„Lockdown-urile au ajutat la reducerea emisiilor, dar a fost o reducere temporară. În 2020 am avut emisii mai scăzute cu 5 la sută decât anul precedent, dar în 2021 emisiile au revenit la valorile iniţiale, iar nivelul de dioxid de carbon din atmosferă este chiar mai mare. “

Ce se va întâmpla în 2022

„În 2022 vom continua să simţim efectele fenomenelor extreme care sunt intensificate pe fundalul încălzirii globale. Se estimează că 2022 ar putea să se situeze pe primele poziţii în topul celor mai călduroşi ani, dar nu va fi primul sau al doilea“ a afirmat Roxana Bojariu.

Fenomene extreme care au atras atenţia meteorologilor

Inundaţiile din Germania au fost de o amploare de neimaginat. Au murit peste 200 de oameni.

Recordul din Columbia Britanică, 49,6 grade Celsius temperatură maximă, într-o localitate la nord-este de Vancouver. Au urmat incendii în toată zona, iar localitatea care a înregistrat recordul de temperatură a fost rasă de pe faţa pământului.

În anii următori, România poate fi epicentrul unor fenomene extreme, a afirmat climatologul.

„Încă nu e târziu” spune climatologul. „Avem o oportunitate de câţiva ani, cam până în 2030, dar asta presupune o acţiune sistematică şi mai ales la toate nivelurile. Eforturile fiecăruia dintre noi trebuie integrate la nivelul comunităţilor, şi mai departe pe plan naţional, apoi global.”

Roxana Bojaru: Pentru România, reducerile de emisii nu sunt ca o cifră magică. Noi am redus emisiile pentru că am distrus industria. Trebuie să reducem misiile având ca background decuplarea de carbon. Trebuie să facem paşi importanţi la nivel local.

„Dacă reducem emisiile în ritmul în care ştiinţa o cere ar însemna să stabilizăm temperatura medie globală în jurul valorii de 1,5 grade Celsius. Dacă o stabilizăm, ajungem la neutralitate climatică în 2050, asta însemnând că emisiile sunt echilibrate de rezervoarele care absorb gazele cu efect de seră. Apoi ar trebui să ne gândim la extragerea de dioxid de carbon din atmosferă. Practic, am simţi în două decenii o stabilizare ” este concluzia Roxanei Bojariu.

Source

Distribuie știrea