A sunat clopoțelul în majoritatea unităților de învățământ din țară. Cu mici excepții, aproape 3 milioane de elevi au revenit în bănci în cel de-al doilea an școlar început în pandemie. Emoțiile au fost parcă mai mari decât în alți ani. Pentru mulți, a fost momentul revederii, în condiții aproape de normalitate, chiar dacă masca de protecție le va fi în continuare cel mai bun coleg de clasă. Ca în anii buni, curțile școlilor au fost neîncăpătoare. Cu uniformă, ghiozdan și buchete de flori, școlarii, mai mici sau mai mari, s-au bucurat de reîntâlnirea cu colegii și dascălii. După mai mult de un an de școală online, părinții au încercat să fie relaxați și spun că speră să se respecte regulile sanitare. Însă au fost și elevi care au protestat în faţa Guvernului. La festivități au participat și politicieni, care au făcut apel la responsabilitate.
Sunetul clopoțelului a adus emoții pentru toți cei prezenți în curțile școlilor. La Iași, bobocii au fost primiți cu căldură de colegii mai mari.
Emoțiile s-au pierdut repede, printre sute de baloane colorate.
Și părinții și-au înfruntat temerile de început de an școlar.
„Sunt sigură că se vor respecta toate regulile în așa fel încât să fie în siguranță. Sper să nu înceteze școala foarte repede”.
Depinde însă de fiecare dintre noi, spune președintele Klaus Iohannis, prezent la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei.
KLAUSS IOHANNIS, președintele României: „Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi: respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale”.
Înconjurat de elevi, premierul Florin Cîţu a dansat și a cântat la festivitatea organizată la Colegiul Gheorghe Lazăr din București. Unitatea de învățământ este una dintre cele 6 școli pilot din țară selectate în programul România Educată.
FLORIN CÎŢU – prim ministrul României: „Miza noastră în Educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este de a face altfel, altceva”.
În pași de dans au început școala și elevii Colegiului Național George Coșbuc. La final, cerul a fost acoperit de zeci de baloane colorate, iar cei mici au primit încurajări de la un campion.
DAVID POPOVICI, campion european la înot pentru juniori: „Mă bucur că atât de mulți ați venit la școală! E bine să vii la școală, să te întâlnești cu prietenii, să poți să râzi în pauze și să faci lucruri de copii, normale”.
Cel mai bun prieten în noul an școlar rămâne însă masca de protecție, care trebuie purtată în clasă pe toată durata cursurilor.
CSEKE ATILLA, ministrul interimar al Sănătăţii: „Obligația de a purta masca este o chestiune de prevenție și siguranță atât pentru copii, cât și pentru profesori. Recomandăm și rugăm pe toată lumea să aplice aceste măsuri de protecție”.
SORIN CÎMPEANU, ministrul Educaţiei: „De mâine sunt convins că veți ști să respectați regulile fără să fie obligatorie masca de protecție în spațiile exterioare, dar fiind obligatorii în spațiile interioare, în condițiile pe care le cunoașteți. La mulți ani și un an școlar cât se poate de bun împreună!”
Au fost și elevi care au început prima zi de școală, în stradă. În fața clădirii Guvernului aceștia au cerut burse mai mari, transport gratuit sau cursuri în clădiri sigure.
99,7% dintre elevi vor merge de mâine, fizic, la cursuri, arată datele Ministerului Educației.