CNN: Într-o dronă iraniană doborâtă în Ucraina au fost găsite piese fabricate de companii americane și occidentale

05 Ianuarie 2023, 15:53 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 20:08) Știrile TVR |

O bucată dintr-o dronă Shahed-136 / FOTO: Wikimedia Commons

Evaluarea, care a fost împărtășită oficialilor guvernamentali americani la sfârșitul anului trecut, ilustrează amploarea problemei cu care se confruntă administrația Biden, care a promis să oprească producția iraniană de drone pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina.

CNN a relatat luna trecută că Casa Albă a creat un grup de lucru la nivelul întregii administrații pentru a investiga modul în care tehnologia fabricată în SUA și în Occident – de la echipamente mai mici, cum ar fi semiconductori și module GPS, până la piese mai mari, cum ar fi motoare – a ajuns în dronele iraniene.

Din cele 52 de componente pe care ucrainenii le-au scos din drona iraniană Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit evaluării.

Celelalte 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China, potrivit evaluării.

Opțiunile de combatere a acestei probleme sunt limitate. Statele Unite au impus ani de zile restricții și sancțiuni dure în materie de control al exporturilor pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă calitate. În prezent, oficialii americani au în vedere o mai bună aplicare a acestor sancțiuni, încurajând companiile să își monitorizeze mai bine propriile lanțuri de aprovizionare și, poate cel mai important, încercând să identifice distribuitorii terți care preiau aceste produse și le revând.

Purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson, a declarat pentru CNN: „Căutăm modalități de a viza producția iraniană de UAV-uri prin intermediul sancțiunilor, al controalelor la export și prin discuții cu companii private ale căror piese au fost folosite în producție. Evaluăm măsurile suplimentare pe care le putem lua în ceea ce privește controlul exporturilor pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologiile utilizate în drone.”

Nu există nicio dovadă care să sugereze că vreuna dintre aceste companii încalcă legile americane privind sancțiunile și că își exportă cu bună știință tehnologia pentru a fi utilizată în drone. Chiar și în condițiile în care multe companii promit o monitorizare sporită, controlarea locului prin care aceste piese ajung pe piața globală este adesea foarte dificil pentru producători, au declarat experții pentru CNN.

Iar evaluarea serviciilor de informații ucrainene este o dovadă în plus că, în ciuda sancțiunilor, Iranul găsește în continuare o abundență de tehnologie disponibilă în comerț. De exemplu, compania care a construit drona doborâtă, Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA), se află sub incidența sancțiunilor SUA din 2008.

O problemă majoră este că e mult mai ușor pentru oficialii ruși și iranieni să înființeze companii-fantomă pe care să le folosească pentru a achiziționa echipamentele și a se sustrage sancțiunilor decât pentru guvernele occidentale să descopere aceste companii-paravan, ceea ce poate dura uneori ani de zile, au declarat experții.

Industria microelectronicii se bazează în mare măsură pe distribuitori și vânzători terți, care sunt greu de urmărit, iar microcipurile și alte dispozitive mici care ajung în atât de multe drone iraniene și rusești nu sunt doar ieftine și disponibile pe scară largă, ci și ușor de ascuns.

Graba de a împiedica Iranul să fabrice drone devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce Rusia continuă să le desfășoare în Ucraina cu o ferocitate necruțătoare, vizând atât zone civile, cât și infrastructuri cheie. De asemenea, Rusia se pregătește să își înființeze propria fabrică pentru a le produce cu ajutorul Iranului, potrivit oficialilor americani.

O investigație separată realizată de Conflict Armament Research din Marea Britanie a constatat că 82% dintre componentele găsite în dronele iraniene doborâte în Ucraina au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

Damien Spleeters, directorul adjunct al operațiunilor de la Conflict Armament Research, a declarat pentru CNN că sancțiunile vor fi eficiente doar dacă guvernele vor continua să monitorizeze ce piese sunt folosite și cum au ajuns acolo.

„Iranul și Rusia vor încerca să ocolească aceste sancțiuni și vor încerca să își schimbe canalele de achiziție”, a declarat Spleeters. „Și tocmai pe asta vrem să ne concentrăm: să intrăm pe teren și să deschidem acele sisteme, să urmărim componentele și să monitorizăm schimbările.”

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source