În timp ce Donald Trump reprezintă o amenințare existențială pentru alegerile libere din SUA, așa cum acuză criticii săi, Joe Biden trebuie să adune alegători, toate elementele coaliției democrate tradiționale și nu numai pentru a-l învinge din nou. Semnele că baza largă de susținere a unui președinte nepopular se destramă sau se dezactivează au declanșat alarma în rândul susținătorilor săi și îl încurajează pe Trump, notează CNN.
Directorul principal adjunct de campanie al lui Biden, Quentin Fulks, a declarat la câteva ore după victoria lui Donald Trump la alegerile primare din New Hampshire de marți că președintele are o bază mult mai largă și mai puternică decât potențialul său adversar.
„Să nu uităm cum Președintele Biden l-a învins pe Trump în 2020. Și asta prin adunarea unei coaliții diverse, cu alegători de culoare, alegători tineri, alegători din suburbii, inclusiv femei din suburbii, obținând voturi din rândul alegătorilor din mediul rural, din rândul muncitorilor din statele care pot schimba soarta alegerilor”, a explicat Fulks. „Alegerile primare republicane au scos la iveală realitatea dură și incontestabilă că, în timp ce Donald Trump are sprijinul unitar al bazei sale, mișcarea MAGA (Make America Great Again), el se luptă să se facă viabil în aceste circumscripții cheie care vor decide în cele din urmă la alegerile prezidențiale din luna noiembrie”.
De două ori în ultimele două zile, Joe Biden a fost întrerupt la evenimentele publice de protestatari care au cerut încetarea focului în Gaza. Aceste vociferări l-au împiedicat pe Joe Biden să își transmită mesajul electoral. Furia protestatarilor este cristalizarea îndepărtării unor votanți arab-americani tineri, progresivi – cu toții elemente importante în cursa pentru câștigarea voturilor pentru realegere în statele care decid, așa-numitele „swing states”.
O decizie din partea acestor votanți care simt că nu îl mai pot sprijini moral pe Joe Biden poate avea un impact semnificativ, notează CNN.
Președintele SUA, între echilibru pentru interesul național și statuarea propriilor poziții
Reacția adversă la felul în care Biden s-a ocupat de situația din Gaza reprezintă una dintre complicațiile puterii. Fiecare pas pe care președintele îl face acasă sau peste hotare poate determina un răspuns care să îi fie potrivnic.
Președinții de succes au fost permanent nevoiți să echilibreze și să atenueze, pentru interesul național, efectul acțiunilor pe care le inițiază, sau să promoveze propriile lor poziții, uneori conflictuale.
Un exemplu în acest sens este încercarea lui Joe Biden de a șterge datorii de zeci de miliarde de dolari ale studenților, încercare sancționată uneori de instanțe. Astfel de demersuri care privesc împrumuturile federale sunt populare în rândul votanților tineri, progresivi sau în rândul minorităților. Dar republicanii, care caută să ajungă în circumscripțiile tradiționale democrate ale muncitorilor, cataloghează astfel de programe drept cadouri discriminatorii la adresa lucrătorilor care nu au urmat un colegiu.
Joe Biden are de înfruntat probleme și în ceea ce privește clima. Eșecul de a lua măsuri îndrăznețe pentru a aborda schimbările climatice riscă să demoralizeze alegătorii progresiști și mai tineri. Candidații republicani, de exemplu, exploatează în unele state cheie scepticismul publicului cu privire la utilizarea și autonomia vehiculelor electrice.
Președintele se confruntă cu o altă alegere politică dureroasă, în timp ce caută un acord cu republicanii pentru a dezamorsa criza de la granița de sud. Acceptarea a ceea ce liberalii văd drept restricții draconice în stilul lui Trump privind azilul ar fi văzută ca o trădare de mulți din coaliția lui Biden. Dar are mare nevoie să dezamorseze o răspundere politică într-o problemă care este din ce în ce mai critică în alegerile generale și care ar putea submina speranțele de realegere.
Deputatul democrat Pramila Jayapal, care conduce Grupul Progresist al Congresului, a avertizat înainte de Crăciun că încheierea unui acord cu republicanii pe această temă ar putea fi dezastruoasă din punct de vedere politic pentru Biden.
„Trebuie să adunăm o coaliție, aceeași coaliție pe care am livrat-o în 2020, pentru ca el să câștige Casa Albă și pentru ca noi să câștigăm Senatul și să preluăm din nou majoritatea în Camera Reprezentanților”, a declarat Jayapal pentru CNN. „Iar această coaliție înseamnă mulți alegători tineri. Înseamnă mulți votanți imigranți, înseamnă persoane de culoare, iar problema imigrației este extrem de importantă pentru ei.”
Temerile privind durabilitatea coaliției pentru Joe Biden au fost întregite de rata sa de aprobare, care a coborât chiar și sub 40% în ultimele luni – o zonă periculoasă pentru un președinte care vrea să fie reales.
Posibilitatea ca baza sa de alegători să fie spulberată a fost evidențiată clar de sondajele de anul trecut, care au identificat o fisură în rândul alegătorilor ce trebuie să demonstreze cea mai mare putere. Un sondaj CNN din noiembrie, de exemplu, a arătat că Biden este preferat de 73% dintre votanții de culoare, în timp ce Trump doar de 23%. Dar Joe Biden a câștigat acest electorat cu 75 de puncte în 2020. Votanții latino și cei independenți l-ar vota pe Biden, dar nu cu mult peste Trump. În orice caz, nu cu la fel de mult ca în 2020.
Cel mai mare pericol pentru Biden nu este că acești alegători l-ar putea părăsi pentru a merge în tabăra lui Trump, ci că nu vor mai vota deloc, ceea ce ar îngusta marjele critice.
La alegerile prezidențiale din noiembrie nu trebuie făcute greșeli.
Dacă în 2020 Joe Biden și-a asigurat un scor confortabil de 306 la 232 în Colegiul Electoral, victoria a fost una mult mai strânsă decât a părut. În Wisconsin, de exemplu, Joe Biden a câștigat cu în jur de 20.000 de voturi în plus dintre cele peste 3 milioane înregistrate. În Georgia, s-a situat pe prima poziție cu numai 11.700 de voturi în plus, iar în Arizona cu puțin peste 10.000 de voturi. Orice scădere a avantajului electoral, dezertările în tabăra republicană sau absenteismul din aceste state l-ar putea readuce pe Trump la Casa Albă.
Echipa de campanie a lui Joe Biden a crezut că, odată ce americanilor li se va aminti despre comportamentul aberant al lui Trump, mai puțin evident în perioada exilului său politic în Florida, se vor întoarce la Biden pentru a-l împiedica pe fostul președinte să revină la putere, chiar dacă nu sunt pe deplin mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani. Astfel de argumente au fost reîntărite de discursul victoriei lui Trump în New Hampshire, în care a atacat-o furibund pe contracandidata Nikki Haley, care a refuzat să fie exclusă din cursa alegerilor primare pentru desemnarea candidatului republican.
Între timp, Casa Albă și-a accelerat eforturile de a adjudeca circumscripțiile cheie și de a consolida poziția electorală a președintelui.
Vicepreședintele Kamala Harris a fost trimisă pentru campanie acolo unde este cea mai eficientă, inclusiv ca mesager-cheie pentru femei.
Democrații încearcă să exploateze furia față de răsturnarea de către Curtea Supremă a dreptului constituțional la avort. Harris încearcă, de asemenea, să mobilizeze alegătorii de culoare în statele decisive, cum este Georgia.
Joe Biden vizează și el zonele cu muncitori, în care se simte de mult timp confortabil. Miercuri, el a acceptat sprijinul sindicatului United Auto Workers. Și, deși sprijinul puternicului sindicat nu înseamnă neapărat că toți lucrătorii auto vor fi alături de el, a fost o victorie asupra lui Trump, care a încercat să se folosească de o grevă soluționată în industrie și de sprijinul lui Biden pentru vehiculele electrice, pentru a-l separa pe președinte de această organizație sindicală deosebit de importantă în Michigan.
„Joe Biden a pariat pe muncitorul american, în timp ce Donald Trump a dat vina pe muncitorii americani”, a declarat președintele sindicatului UAW, Shawn Fain.
Ambele tabere de campanie caută în mod agresiv să-și consolideze progresele din 2020, identificând în același timp noi grupuri de alegători. Acesta este un domeniu în care noua mașinărie politică profesională a fostului președinte ar putea deveni un factor semnificativ în alegerile din 2024, notează CNN.
Strategia echipei lui Trump de a se axa pe chestiuni precum imigrația, economia, criminalitatea și politica externă este menită să stimuleze în rândul votanților senzația că țara scapă de sub control și este vulnerabilă amenințărilor din exterior.
În ciuda indicatorilor economici puternici și a faptului că o lume complexă depășește capacitatea de control a președintelui SUA, votanții care sunt îngrijorați ar putea să nu vadă lucrurile în acest fel.