Noua soluţie gândită de executiv ca să reducă evaziunea fiscală din domeniul serviciilor şi al comerţului online, implică un CNP fiscal pentru clienți și o recompensă din partea statului pentru cei care cer bon fiscal. Astfel, speră Guvernul, afaceri precum spălătoriile auto, saloanele de cosmetică sau magazinele online vor fi presate să nu mai facă evaziune fiscală chiar de către proprii clienți. Măsura ar urma să intre în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2025.
Finanţele s-au gândit să pună presiune pe firmele din domeniul serviciilor, cum ar fi saloane de înfrumuseţare sau îngrijire corporală, frizerii şi spălătorii auto să dea bon fiscal apelând chiar la clienţii acestor afaceri.
Dacă vor cere bonul, românii vor fi recompensați de stat, cu o condiție: să-şi folosească CNP-ul sau un așa-zis CNP fiscal, pe care îl va obţine de la ANAF.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Un procent din aceste bonuri, din valoarea acestor bonuri fiscale, devine credit fiscal. Ce înseamnă credit fiscal? Înseamnă că omul are posibilitatea fie de a i se returna banii pe care i-a obţinut de pe urma bonurilor fiscale sau poate să compenseze cu alte taxe şi impozite pe care le datorează statului.
Vizate sunt şi magazinele online. Reprezentanţii din e-Commerce consideră măsura discriminatorie şi spun că îi va face pe români să se îndrepte spre magazinele fizice.
Cristian Peliovan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online: Considerăm că ar avantaja companiile din afara României, în special cele din afara Uniunii Europene şi ar veni în dezavantajul afacerilor româneşti.
Arthur Rădulescu, expert e-Commerce: Comerţul online asigură o trasabilitate totală a banilor. Şi combate în mod direct şi foarte eficient evaziunea. Deoarece plăţile se fac fie cu cardul. În cazul în care plăţile se fac cu cardul, Ministerul de Finanţe poate lua informaţiile de la bancă inclusiv CNP-ul celui care a făcut o plată, iar cealaltă modalitate este cu cash, caz în care ANAF-ul obţine informaţia de la sistemele de curierat.
Cei mai mulți români care fac shopping online preferă să îşi achite cumpărăturile ramburs. Doar 1 din trei plăteşte folosind instrumentele de plată online, în special cardul.
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Este opţional mecanismului creditului fiscal. Este opţională folosirea codului de identificare fiscală. Nu dorim şi nici nu ne interesează ce cumpărături îşi face omul sau ce tipuri de cheltuieli are.
Finanţele au termen până în octombrie să vină cu un proiect de lege, iar din 2025 românii vor putea să îi ceară comerciantului să treacă pe bonul fiscal CNP-ul sau codul de identificare fiscală, iar recompensa va veni din 2026. România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei.