Comandanții Batalionului Azov, pe poziții la Azovstal. Șeful Statului Major al Ucrainei, gen. Valeriy Zaluzhny, date pentru NATO: Astăzi deja facem mai mult decât să ne apărăm. Contraatacuri de succes

Generalul Valeriy Zaluzhny, comandantul șef al Statului Major al Ucrainei, a prezentat Comitetului Militar al NATO cele mai recente date despre război. “Astăzi nu facem doar să ne apărăm. Am condus o serie de contraatacuri de succes” a declarat el la întâlnire, citat de CNN. Zaluzhny a subliniat că forțele ucrainene au deblocat orașele asediate Harkov și Mykolaiv și că luptă în direcția Kherson. Joi seară a venit și un mesaj din partea adjunctului Batalionului Azov, Svyatoslav Palamar, care a anunțat că o operațiune despre care nu poate da detalii este în desfășurare. El a respins zvonurile lansate de propaganda rusă cum că s-ar fi predat.

20 Mai 2022, 00:03 | Mihaela Carpea |

Svyatoslav Palamar

Adjunctul Batalionului Azov a transmis un mesaj video joi seara, negând informațiile lansate de Rusia, potrivit cărora s-ar fi predat și ar fi părăsit Azovstal.

De altfel, materialul video pare înregistrat în unul din adăposturile subterane ale uzinei.

“Operațiunea continuă, dar nu pot da detalii despre asta”, a declarat Palamar.

La o întâlnire cu omologii NATO, șeful Statului Major al Ucrainei, Valeriy Zaluzhny, a subliniat că țara sa plătește un preț extrem de mare pentru libertate și pentru alegerea sa europeană și că Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate de la Al Doilea Război Mondial încoace.

El a ținut să sublinieze că, încă din 2014, ucrainenii erau conștienți că va începe în cele din urmă o agresiune la scară mare “și ne pregăteam pentru asta”.

Oficialul militar a arătat că autoritățile au fost conștiente că prima lună avea să marcheze punctul de cotitură în acest război.

“Am reușit să-i luăm inamicului inițiativa strategică, să îi provocăm pierderi critice și să îl forțăm să își abandoneze obiectivul principal – capturarea Kievului”, a declarat el.

VEZI și Prima convorbire a șefilor de stat-major american și rus după invadarea Ucrainei. Au convenit să menţină deschise liniile de comunicaţie

Totuși, în ciuda succeselor armatei ucrainene, “rușii mențin loviturile cu rachete la intensitate ridicată, cu o medie de 10-14 rachete balistice și de croazieră pe zi. Asta este o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru statele membre NATO”, a subliniat Zaluzhny. El a explicat că întârirea apărării antiaeriene a fost crucială.

VEZI și Senatul SUA a votat covârșitor în favoarea unui ajutor de urgență pentru Ucraina de 40 de miliarde de dolari. Pentagonul poate discuta direct cu producătorii de armament. Administrația Biden, un pachet în plus

Source