Comisarul european pentru Energie: “Propunem un plafon la gaz, cu o lună înainte, în cazul în care pe piaţă preţul depăşeşte 275 euro pe MWh. Peste acest preţ, tranzacţiile nu se vor putea face”

Comisia Europeană lucrează de mai bine de jumătate de an pe acest subiect.

De când Rusia a invadat Ucraina, au fost pe masă mai multe propuneri ale Comisiei Europene, care însă au picat rând pe rând – fie că era vorba de plafonarea prețului gazului rusesc, fie că era vorba despre plafonarea prețului pentru gaze în general, pe piețele internaționale, nu s-a ajuns la o poziție comună.

Acum, Comisia a avansat și vine cu o nouă schemă prin care să ajute cetățenii europeni.

Kadri Simson, comisar european pentru Energie: “Propunem un plafon la gaz, cu o lună înainte, în cazul în care pe piaţă preţul depăşeşte 275 euro pe MWh. Peste acest preţ, tranzacţiile nu se vor putea face. Mecanismul de corecţie a pieţei va fi activat când sunt întrunite două condiţii. Prima: preţul gazului depăşeşte nivelul predefinit care este 275 de euro, două săptămâni la rând. A doua condiţie: diferenţa dintre preţul de referinţă pentru Europa şi preţul global al energiei este 58 de euro sau mai mult, pentru mai mult de 30 de zile. Şi această ultimă condiţie este critică şi asigură că intervenţia are loc doar atunci când preţul de referinţă al gazului nu mai reflectă cererea şi oferta”.

Source