Comisia Europeană a cerut României modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană solicită României să refacă schița Planului Național de Redresare și Reziliență. Oficialii de la Bruxelles sunt nemulțumiți de cum sunt distribuiți banii. Ministrul Investițiilor Europene precizează că încă se negociază, iar varianta prezentată la Bruxelles nu este un document oficial. Președintele Klaus Iohannis anunță că se va implica în realizarea planului de investiții și i-a invitat luni, la discuții, pe cei implicați.

22 Aprilie 2021, 20:36 (actualizat 22 Aprilie 2021, 21:40) |

Vicepremierul Dan Barna, responsabil în Guvern cu Planul Național de Redresare și Reziliență, a declarat la TVR că ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu oficialii Comisiei Europene. Le-a prezentat proiectul de distribuire a banilor pentru redresarea economică a țării după pandemie, iar comisarii euopeni au avut unele obiecții.

Dan Barna, vicepremier: Noi am mers cu 40 de miliarde, sunt undeva 29 în realitate, aproape 30, știind că vor fi bucăți pe care Comisia le va modifica și atunci am mers cu o propunere de supracontractare, tocmai să avem din ce tăia, toate statele fac așa.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că Executivul de la Bruxelles are obiecții semnificative.

Victor Negrescu, europarlamentar: Pe zona de transporturi am căutat să păcălim Comisia Europeană spunând că anumite drumuri pot fi considerate investiţii care ajută mediul, or acest lucru nu se poate. Mai avem probleme pe zona de mediu şi pe zona digitală, unde ţintele recomandate de Comsia Europeană nu sunt respectate de către România.

Ministrul investițiilor europene spune că realizarea acestui plan presupune un volum mare de muncă, 1000 de pagini, la care echipa sa lucrează continuu. Iar la unele capitole Bruxelles-ul și Bucureștiul au abordări diferite.

Cristian Ghinea, ministrul investițiilor europene: Nu s-a trimis oficial, aşa este pe regulament. Comisia nu putea să respingă ceva ce nu a fost trimis ca plan, sunt componentele trimise pentru a primi un feedback. Este un regim confidenţial absolut legitim în dialogul cu nişte parteneri oficiali ai României.

Președintele și premierul dau asigurări că România este în grafic și că planul de investiții va fi aprobat de Comsia Europeană.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: E vorba de a remodela ce avem noi în PNNR pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul CE.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat.

Proiectele PNRR ar trebui realizate până la finalul lunii august 2026.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea