Comisia Europeană promite o corectare a compensațiilor pentru fermierii români. Din 56 de milioane de euro împărțite în trei, României i-au revenit doar 10

Fermierii români afectați de criza cerealelor ieftine din Ucraina ar putea primi mai mulți bani. Asta după ce Comisia Europeană a anunțat că va reveni asupra cifrelor alocate inițial și care au stârnit revolta fermierilor. Și președintele Iohannis a criticat alocarea și i-a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află agricultorii, care trebuie sprijiniți, ca urmare a pierderilor suferite.

24 Martie 2023, 17:53 (actualizat 24 Martie 2023, 19:14) Știrile TVR |

Președinta Comisiei Europene susține că ajutorul dat fermierilor din țările afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene intrate pe piață nu este suficient și va fi majorat. Asta după ce oficialii din țara noastră au fost informați de faptul că România va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro, și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Este important să ajutăm fermierii noştri din UE care suferă consecinţele de pe piaţă, pentru că multe grâne intră acum pe piaţa europeană, iar acest lucru a influenţat preţurile şi de aceea acele ţări, din prima linie, care ajută coridoarele de solidaritate, să nu sufere dezavantaje. Ca prim pas am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgenţă. Dar nu este suficient, lucru care a fost clar în această seară. De aceea sunt recunoscătoare României, care a depus o moţiune ce sugerează creşterea acestei sume pentru fermierii din statele aflate în prima linie.

Sumele stabilite pentru fiecare țară în parte se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. După revolta fermierilor aflați în pragul falimentului, președintele Klaus Iohannis a intervenit și a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află aceștia, susținând că ei trebuie sprijiniți, ca urmare a pierderilor suferite.

Klaus Iohannis, președintele României: Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate, trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii.

Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Am spus textual că fermierii români nu pot să își continue activitatea de însămânțare. Atrăgând atenția și stăruind cu dorința de a înțelege nevoia intervenției urgente, comisarul în plenul C d eministri a pronunțat de 4 ori România.

Fermierii susțin că au nevoie de subvenții mai mari, dar și de un traseu clar pentru transportul mărfii.

Arion Ionel, președintele Federației Naționale PRO AGRO: Subvențiile sunt date pentru o compensare a pierderii de venit a fermierului. Fermierilor români le-a scăzut subvenția. Fermierii vor încasa în 2023 în jur de 150 de euro.

Florian Ciolacu, directorul executic al Clubului Agricultorilor Români: E un moment important din punct de vedere al stabilității financiare. România a pierdut peste 3,5 miliarde de euro în 2022. Acum, fermierii vând chiar și sub prețul de producție.

Despăgubirile care revin țării noastre au fost stabilite, inițial, la puțin peste 10 milioane de euro, o sumă care a nemulțumit profund autoritățile române.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea