Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Măsurătorile de radioactivitate în Ucraina și în România confirmă valori normale

06 Septembrie 2022, 18:15 (actualizat 06 Septembrie 2022, 18:31) Știrile TVR |

Precizări de la CNCAN

Toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură, conform ultimelor informaţii oficiale, mai precizează CNCAN.

„În data de 5 septembrie a.c, centrala nuclearoelectrică Zaporojie a fost decuplată în mod deliberat de la reţeaua naţională de electricitate dar continuă să-şi asigure alimentarea cu energie electrică a sistemelor de siguranţă prin intermediul generatorului electric al unităţii în funcţiune. Suplimentar, în caz de necesitate, alimentarea cu energie electrică necesară pentru menţinerea în siguranţă a reactoarelor se poate realiza şi prin intermediul generatoarelor diesel de urgenţă”, explică CNCAN într-un comunicat.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei.

„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, mai arată CNCAN.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea