Membrii comisiei au amânat definitivarea mai multor texte, printre care şi cele referitoare la numirea procurorilor de rang înalt.
Majoritatea articolelor au fost adoptate în forma Guvernului.
Parlamentarii din comisie au acceptat unele amendamente de reformulare a unor texte, propuse de PNL şi de CSM, preluate de grupurile parlamentare, cu excepţia USR.
Potrivit unui amendament adoptat, din comisia de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va face parte şi un profesor universitar, numit de Secţia pentru judecători.
Unele texte ale articolului 133 privind procedura de promovare a judecătorilor şi procurorilor au fost reformulate la propunerea grupurilor parlamentare ale PNL.
De asemenea, alte amendamente ale CSM, preluate de grupurile parlamentare, au fost acceptate la articolul 137, care se referă la procedura de soluţionare a contestaţiilor.
Majoritatea propunerilor depuse de USR au fost respinse.
Totodată, a fost respins şi un amendament al CSM, preluat de UDMR, care propunea ca în circumscripţiile instanţelor şi parchetelor unde o minoritate naţională are o pondere de cel puţin 50% din numărul locuitorilor, la medii egale au prioritate candidaţii cunoscători ai limbii acelei minorităţi.
Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor justiţiei dezbătut din comisie, după proiectul referitor la CSM şi cel privind organizarea judiciară.
Plenul Camerei Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul este decizional.