Comisiile reunite din Parlament discută modificările pentru tarifele care se vor aplica anul viitor la energie electrică și gaze. Familiile monoparentale, incluse în categoria consumatorilor vulnerabili

Deputaţii dezbat azi modificările mult-promise pentru tarifele energiei electrice şi gazelor naturale. Astfel, va fi introdus un preț maximal de 1,3 lei pe kilowatt oră pentru marii consumatori, dar și pentru cei care depăşesc pragul de 255 de kilowaţi pe lună. În plus, piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Marius Vulpe are detalii.

22 Noiembrie 2022, 15:29 (actualizat 22 Noiembrie 2022, 16:17) Știrile TVR |

Azi au loc dezbateri în comisiile reunite, în care parlamentarii actualei majorități încearcă să transpună voința politică a deciziilor luate în ultimele ședințe, de Coaliție, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Decizii care se referă la extinderea categoriilor clienților vulnerabili care vor plăti 0,68 de lei/kwh și anul viitor. Deci la nivelul acestor comisii s-au depus o serie de amendamente prin care se propune includerea familiilor monoparentale și a persoanelor bolnave care au aparatură medicală ce consumă energie, după ce la Senat au fost incluse și familiile cu trei copii.

De asemenea, propunerile vizează și ca plafonul de 1 leu pe kwh care se aplica pentru IMM-uri să fie aplicat și pentru școli, spitale, biserici, instituții de utilitate publică, dar și pentru companiile din industria farma.

După ce comisiile vor da un raport pe aceste propuneri, ele vor ajunge la votul din Parlament.

Mai există controversa furnizorilor care nu știu la ce consum să se raporteze când fac facturile și se pare că se va merge pe consumul mediu de anul trecut, dar se dă posibilitatea consumatorilor să plătească eșalonat facturile.

Cel mai probabil mâine, în plen, se vor adopta aceste modificări.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea