Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene se reuneşte pe 13 decembrie 2022, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie teme precum transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, pregătirea Consiliului European din 15-16 decembrie 2022, extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere al Uniunii, dialogul anual privind statul de drept, Conferinţa privind viitorul Europei etc., scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul va încerca să ajungă la un consens referitor la regulamentul privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică. În vederea proceselor electorale, în special în ceea ce priveşte menţinerea alegerilor deschise şi libere, păstrarea dezbaterii democratice deschise şi creşterea responsabilităţii lumii digitale în UE, Comisia Europeană a prezentat, în noiembrie 2021, un set de propuneri care introduce noi norme şi măsuri de consolidare a democraţiei şi a integrităţii alegerilor în UE. Propunerile se axează pe: publicitatea politică, finanţarea partidelor politice şi drepturile electorale. Obiectivul urmărit este ca acest pachet legislativ să fie adoptat şi pus în aplicare în timp util pentru alegerile europene din 2024. În ceea ce priveşte propunerea de regulament privind transparenţa publicităţii politice, aceasta cuprinde cuprinde obligativitatea etichetelor de transparenţă, condiţii stricte de publicitate şi amenzi pentru încălcarea normelor.
Un alt subiect pe ordinea de zi a CAG este pregătirea Consiliului European din 15-16 decembrie 2022, Consiliul urmând să aprobe ordinea de zi pe marginea unor subiecte precum: Ucraina, energia, Securitatea şi apărarea, vecinătatea sudică, conform https://data.consilium.europa.eu/.
De asemenea, se aşteaptă ca la reuniunea din 13 decembrie să fie adoptate concluzii privind extinderea şi procesul de stabilizare şi de asociere a UE. În acest sens, Comisia Europeană a adoptat, la 12 octombrie 2022, pachetul său de extindere pentru 2022, care oferă o evaluare detaliată a stării actuale şi a progreselor înregistrate de Balcanii de Vest şi Turcia pe drumurile lor către Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe punerea în aplicare a reformelor fundamentale. Comisia a recomandat atunci ca Bosniei şi Herţegovinei să i se acorde statutul de candidat de către Consiliu, notează https://ec.europa.eu/.
În ceea ce priveşte cadrul dialogului anual privind statul de drept, miniştrii vor purta o discuţie specifică fiecărei ţări. Ei se vor concentra asupra principalelor evoluţii din Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Suedia.
Miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii şi cu privire la acţiunile ulterioare evenimentului de feedback referitor la Conferinţa privind viitorul Europei. Conferinţa privind viitorul Europei a cuprins o serie de dezbateri dedicate cetăţenilor în care aceştia au putut să îşi exprime propunerile cu privire la politicile publice ale Uniunii. Conferinţa şi-a încheiat lucrările la 9 mai 2022, iar Consiliul a început o analiză cuprinzătoare a propunerilor şi a măsurilor conexe din raportul final al conferinţei, potrivit https://data.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, Consiliul urmează să aprobe Declaraţia comună privind priorităţile legislative ale UE pentru perioada 2023-2024, iar preşedinţia cehă a Uniunii (iul.-dec. 2022) şi viitoarea preşedinţie suedeză (ian.-iun. 2023) vor prezenta foaia de parcurs pentru semestrul european 2023.
***
Anterioara reuniune a CAG ce a avut loc la 18 noiembrie 2022, la Bruxelles, a luat în discuţie subiecte precum: respectarea valorilor UE în Ungaria, relaţiile dintre UE şi Regatul Unit, programarea legislativă 2023-2024, Conferinţa privind viitorul Europei, securitatea cibernetică, cooperarea Frontexului etc.
***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe şapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/.