Consumul prea mic de sodiu ar putea fi fatal pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică care afectează milioane de adulți în Statele Unite și este caracterizată prin incapacitatea mușchiului inimii de a pompa sângele în mod eficient. Pacienții cu insuficiență cardiacă sunt sfătuiți să urmeze o dietă cu conținut scăzut de sodiu pentru a reduce tensiunea arterială și pentru a evita simptomele comune, cum ar fi acumularea de lichide. Cu toate acestea, noua cercetare a arătat că prea puțin sodiu poate fi mortal pentru acești pacienți.

10 Aprilie 2023, 13:43 (actualizat 04 Mai 2023, 13:47) Știrile TVR |

Consumul prea mic de sodiu ar putea fi fatal pentru cei care suferă de insuficiență cardiacă

Potrivit unei meta-analize prezentate la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie și a Congresului Mondial de Cardiologie, limitarea aportului alimentar de sodiu la niveluri sub maximul standard recomandat de aproximativ 2,3 grame pe zi nu oferă beneficii suplimentare și poate crește riscul de deces. Studiul a analizat nouă studii controlate randomizate care au evaluat diferite niveluri de restricție de sodiu pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și au inclus date despre ratele de deces și spitalizare. Analizând rezultatele tuturor studiilor, cercetătorii au descoperit că pacienții care urmau o dietă cu un aport de sodiu sub 2,5 grame pe zi au avut cu 80% mai multe șanse de a muri decât cei care urmau o dietă cu un aport de 2,5 grame pe zi sau mai mult. Limitele de sodiu au variat de la aproximativ 1,2-1,8 grame pe zi în studiile mai restrictive.

Deși medicii recomandă o dietă cu conținut scăzut de sodiu pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, studiile anterioare au raportat rezultate mixte în ceea ce privește aportul maxim zilnic de sodiu optim pentru acești pacienți. Ghidurile alimentare din Statele Unite pentru americani recomandă ca majoritatea adulților să-și limiteze aportul de sodiu la 2,3 grame pe zi sau mai puțin, ceea ce este echivalent cu aproximativ o linguriță de sare de masă. Cu toate acestea, studiul recent arată că limitarea aportului de sodiu sub nivelul maxim recomandat poate fi contraproductivă în gestionarea insuficienței cardiace.

Autorul principal al studiului, Anirudh Palicherla, MD, rezident în medicină internă la Creighton University School of Medicine din Omaha, Nebraska, a subliniat că limitarea aportului de sodiu este importantă pentru a ajuta la gestionarea insuficienței cardiace, dar cantitatea de restricție a fost dezbătută.

Studiile viitoare ar putea ajuta la clarificarea aporturilor optime pentru sodiul alimentar sau la identificarea subgrupurilor de pacienți cu insuficiență cardiacă care ar putea beneficia de mai multe sau mai puține restricții, au concluzionat cercetătorii.

Source

Distribuie știrea