Controverse în coaliție pe tema energiei. PSD propune preț fix pentru toată lumea, compensații acordate direct consumatorilor. Ciolacu: Eu nu sunt obligat, asta e o aberație, să compensez prețurile speculative

31 Octombrie 2022, 19:20 Știrile TVR |

PSD şi-ar dori schimbarea radicală a actualului sistem, care prevede un preț fix plătit de populație, printr-o plafonare făcută la furnizor.

Social-democrații propun ca prețul să fie fix pentru toată lumea, însă să fie acordate compensații direct consumatorilor.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: “Statul român compensează, dar eu nu sunt obligat, asta e o aberație, să compensez prețurile speculative. Statul român trebuie să compenseze o dată zona de populație casnică și să compenseze anumite ramuri din economie prioritare, cum este industria alimentară, de exemplu. (…) Cum compensezi ca tu să ai un profit de 3.000%?”

PNL nu este de acord cu propunerea PSD și promite în schimb că se vor găsi soluţii… rapide.

Alina Gorghiu, preşedinta interimară a Senatului: “S-au făcut suficient de multe discuții în spațiul public, multe dintre ele inutile, care au bulversat pe toată lumea. În mod cert, discuțiile de la guvern avansează, discuțiile cu sectorul energetic avansează. (…) Guvernul va veni cu o soluție.”

Specialiştii sunt însă sceptici şi spun că sectoarele mari consumatoare de energie electrică ar putea ajunge în pragul falimentului.

“Cu astfel de prețuri, în care tu ești în topul Europei, toate sectoarele care sunt energo-dependente – consumă gaz, consumă energie electrică – cu siguranță sunt puse astăzi sub o presiune puternică și vor trebui să găsească soluții de supraviețuire, alternativa fiind falimentul”, a atras atenția Cristian Păun, profesor de Economie la ASE.

Energia electrică s-a scumpit masiv în toată Europa.

Potrivit Eurostat, cele mai mari creşteri de preţuri le-au înregistrat Cehia, cu aproape 62%, Letonia, peste 59%, Danemarca, cu peste 57% şi Estonia cu o scumpire de peste 55,2%. România se afla pe locul 5.

La gaze naturale, creșterea prețului a fost și mai mare, cu aproape 95%.

Source

Distribuie știrea