Copii și părinți, despărțiți de străinătate. Psiholog: Se simt abandonați, în special cei mici. Cei mari au nevoie de îndrumare

Zeci de mii de copii din România trăiesc o dramă, odată cu plecarea părinților la muncă în străinătate. 9000 dintre ei sunt despărțiți și de mamă, și de tată, arată cele mai noi statistici. Și cresc doar cu bunicii sau cu alte rude, dar și cu un dor imens, pe care și-l alină din când în când în vacanțe sau de sărbători. Datele oficiale sunt departe de realitate, spun activiștii care apară drepturile copiilor. Cifrele ar fi, de fapt, de până la 7 ori mai mari. Atenție, urmează detalii cu impact emoțional!

Corina are 14 ani, este crescută doar de bunica ei. A încheiat gimnaziul cu 9.85 și a reușit să intre la unul dintre cele mai bune colegii ale Capitalei. De la serbarea de absolvire tatăl ei a lipsit, deoarece este plecat la muncă în străinătate de mulți ani. Deloc ușor pentru adolescenta care își dorea să împartă bucuria cu toată familia.

Corina (14 ani): M-a afectat, deoarece mi-aș fi dorit să fie acolo, să mă vădă, pentru că este un prim pas al vieții mele. La fel și când am aflat nota.

Carmen, bunica Corinei: Relația s-a răcit. Nu mai trimite bani când trebuie, nu mai sună.

Adevărate drame, care vor avea urme grave asupra copiilor, mai ales asupra celor mici, atrag atenția psihologii.

Sorina Fekete, psiholog: Ei se simt abandonați, în special cei mici, cei mari au nevoie de îndrumare, iar această îndrumare nu există. Pot lipsi de la școală din ce în ce mai mult și în final să andoneze școala. De asemenea, pot ajunge în grupuri mai puțin acceptate de societate.

Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Peste 9.000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 8.300 se află în îngrijirea rudelor de până la gradul 4, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, servicii de tip rezidenţial sau alte familii ori persoane.

Restul de până la 65.000 au doar unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate, potrivit Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Cifrele reale ar fi de până la șapte ori mai mari, spun studiile celei mai mari asociații care se ocupă cu protecția copiilor din țara noastră.

Anca Stamin, coordonator Programe Copii, organizaţi ,,Salvaţi Copiii”: Toată această situație este subestimată înregistrând doar cazurile înregistrate în evidențele serviciilor de asistență socială. Studiul Salvați Copiii făcut în 2022 arăta că, per ansamblu, peste 500.000 de copii avuseseră în ultimul an unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Rareş Achiriloaie, preşedinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: Este posibil să fie și așa. Noi nu putem decât se ne luăm de cifrele oficiale și înregistrate. Ne ajută și pe noi aceste cifre venite de la alte organizații să ne completăm poate imaginea și să încercăm să gândim alte politici care să vină în sprijinul lor.

9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, potrivit estimărilor oficiale.

Distribuie știrea