Copiii prematuri, micii luptători din incubatoare. „Când îi externez, îmi vine să ating cerul cu aripile şi să spun că am reuşit din nou”

Vin pe lume înainte de termen, iar fiecare respiraţie este o luptă pentru viaţă. Copiii prematuri sunt norocoşi dacă se nasc într-un spital dotat cu aparatură performantă. Sunt atât de fragili, încât doar aparatele sofisticate îi pot ajuta să crească. În vestul ţării, Maternitatea Odobescu e specializată în salvarea prematurilor. Aici se nasc anual sute de micuţi care cântăresc doar câteva sute de grame.

16 Noiembrie 2021, 18:57 |

La Maternitatea Odobescu din Timiş s-au născut de la începutul anului peste 3.500 de bebeluşi.10 la sută, înainte de vreme. Unitatea sanitară este centru regional de nivel trei, în ce priveşte îngrijirea prematurilor, astfel că ajung aici bebeluşi din centrul şi din sudul ţării.

Primele luni de viaţă ale unui copil născut prematur încep în incubator, înconjurat de aparate care îi susţin funcţiile vitale. În unele cazuri, bebeluşii rămân luni la rând, până când pot fi externaţi ca să ajungă, în sfârşit, acasă.

Dr. Mihaela Tunescu, medic neonatolog, Maternitatea Odobescu: Trăiesc cu ei zilnic, mă frământ, ştiu când le este greu. Răbufnesc când s-a dus. Sau dacă îi externez, îmi vine să ating cerul cu aripile şi să spun că am reuşit din nou.

Numărul naşterilor premature e în creştere în România. Şi din cauza mamelor minore, care nu ştiu să se îngrijească şi nu merg la doctor pe timpul sarcinii.

Mihai este unul dintre cazurile fericite. S-a născut la 28 de săptămâni de sarcină. Avea puţin peste 800 de grame. Au urmat luni grele, în care micuţul a luptat să supravieţuiască. Nici după ce a fost externat, problemele nu au trecut. Până să ajungă un copil perfect normal a fost drum lung şi costisitor pentru părinţi.

17 noiembrie este Ziua Internaţională a Prematurului.

În fiecare an, în Romania, se nasc 20 de mii de prematuri. Jumătate dintre ei nu reuşesc să supravieţuiască.

Source

Distribuie știrea