Coreea de Nord, a doua lansare de rachete de croazieră în decurs de o săptămână

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de croazieră în apele din estul ţării. Este a doua lansare de proiectile în decurs de o săptămână.

Tensiunile dintre nordul comunist şi sudul peninsulei coreene sunt în creştere.

Liderul de la Phenian, Kim Jung Un, recurge la tot mai multe acţiuni provocatoare.

Lansarea de rachete de astăzi este analizată de experţii serviciilor de informaţii din Coreea de Sud, ajutaţi de americani, însă, deocamdată, nu se ştiu detalii.

În urmă cu exact două săptămâni, Coreea de Nord a anunţat că a testat o rachetă balistică cu rază de acţiune intermediară, cu combustibil solid, un tip de armă pe care Phenianul nu îl mai testase din anul 2022 şi care poate reprezenta o viitoare ameninţare pentru bazele americane din Pacific.

„Obiectivul testului a fost verificarea caracteristicilor de planare şi de manevrare ale ogivei hipersonice cu rază intermediară, precum şi a fiabilității motoarelor cu combustibil solid de înalt randament, pentru fazele distincte recent dezvoltate (ale proiectilului)”, potrivit agenţiei nord-coreene de presă KCNA.

KCNA nu a menţionat la acel moment prezenţa liderului nord-coreean Kim Jong-Un în timpul lansării, efectuată de recent creata Direcţie Generală pentru Rachete, un detaliu în care unii analişti văd un indiciu că racheta ar putea fi încă în etapa timpurie de dezvoltare.

Agenţia de ştiri nord-coreeană a publicat doar o fotografie cu proiectilul lansat aparent dintr-unul din complexele rezidenţiale ale lui Kim Jong-Un la nord-est de Phenian, acelaşi loc de unde a fost lansată de două ori racheta balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18.

Distribuie știrea