Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării, Statele Unite şi-au „intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul de război”, vorbind despre avioane spion americane care au efectuat în iulie mai multe zboruri, calificate drept „provocatoare”, timp de opt zile consecutive.
De asemenea, un avion de recunoaştere, a precizat el, a intrat „în mod repetat” în spaţiul aerian al Coreei de Nord, deasupra Mării Japoniei.
Într-un comunicat citat de agenţia de presă de stat KCNA, purtătorul de cuvânt a avertizat asupra riscului de „accidente” pe care le-ar fi putut provoca acest tip de acţiune, precum „prăbuşirea avionului de recunoaştere strategică al forţelor aeriene americane” în Marea Japoniei.
Purtătorul de cuvânt a făcut referire la incidente anterioare, în cursul cărora Phenianul a doborât deja avioane americane. El a avertizat, de asemenea, Washingtonul că activităţile sale de spionaj nu vor fi lipsite de consecinţe.
Luni, sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a mai spus într-un comunicat că un avion spion american a pătruns de două ori, luni dimineaţă, în partea de est a spaţiului aerian al Coreei de Nord. Phenianul va lua „măsuri concrete” dacă armata americană va trece linia de demarcaţie maritimă, a avertizat ea.
Într-un comunicat distinct publicat marţi de agenţia KCNA, Kim Yo Jong a subliniat că armata americană va cunoaşte un „zbor foarte periculos” în cazul unei noi intruziuni.
Precedentul comunicat al Ministerului nord-coreean al Apărării a condamnat, de asemenea, desfăşurarea planificată de către SUA a unor resurse strategice în Coreea de Sud, Phenianul numind-o „cel mai puţin un şantaj nuclear ascuns” exercitat asupra Coreei de Nord, şi a afirmat că aceasta reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea regională şi globală.
Washingtonul, în conformitate cu o declaraţie semnată în aprilie cu Seulul, a informat printre altele că un submarin lansator de rachete îşi va face prima andocare în Coreea de Sud după zeci de ani, fără a preciza data.
Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului şi a cerut o dezvoltare sporită a armamentului, în special a armelor nucleare tactice.
Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va expune unei riposte nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă decide să folosească arme atomice împotriva lor.
Anul acesta, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în pofida sancţiunilor, în special testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale ale sale.