„Comunitatea internațională justă nu trebuie să stea și să privească acțiunea malefică, antiumanitară și beligerantă a forței corupte care încearcă să perturbe casa umanității de pe planeta albastră – și trebuie să se unească pentru a-i opri și distruge temeinic”, a declarat Departamentul de Protecție a Teritoriului și Mediului din această țară.
Declarația sa, transmisă duminică de mass-media de stat KCNA, vine după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU a declarat săptămâna trecută că planul Tokyo este sigur și în conformitate cu standardele internaționale privind siguranța mediului.
Japonia intenționează să elibereze apele reziduale în cursul acestei veri.
Declarația Phenianului este cea mai recentă dintr-o serie de îngrijorări exprimate de țările vecine, precum Coreea de Sud, China și insulele din Pacific – toate acestea și-au exprimat temerile cu privire la potențialele daune aduse mediului și sănătății publice.
Aprobarea ONU nu a contribuit prea mult la liniștirea pescarilor și a locuitorilor încă afectați de dezastrul din 2011.
Într-un interviu recent acordat CNN la Tokyo, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că s-a întâlnit cu grupurile de pescari japonezi și cu primarii locali și a recunoscut temerile acestora.
„Poziția mea este una de a asculta și de a explica într-un mod care să răspundă tuturor acestor îngrijorări pe care le au”, a spus el. „Când cineva vizitează Fukushima, este destul de impresionant, aș spune chiar amenințător, să te uiți la toate aceste rezervoare, peste un milion de tone de apă care conține radionuclizi – imaginându-ți că aceasta va fi deversată în ocean. Așa că tot felul de temeri se declanșează și trebuie să le luăm în serios, să le abordăm și să le explicăm.”
AIEA a declarat că nu a existat o opțiune mai bună pentru a face față acumulării masive de apă uzată colectată de la dezastru.
„Am analizat această politică de bază timp de mai bine de doi ani. Am evaluat-o în raport cu cele mai stricte standarde care există”, a declarat Grossi. „Și suntem destul de siguri de ceea ce spunem și de schema pe care am propus-o.”
Dezastrul din 2011 a provocat supraîncălzirea nucleelor reactoarelor centralei și contaminarea apei din interiorul instalației cu materiale foarte radioactive.
De atunci, a fost pompată apă nouă pentru a răci resturile de combustibil din reactoare. De asemenea, apa subterană și apa de ploaie s-au infiltrat, creând mai multe ape reziduale radioactive care măsoară acum 1,32 milioane de tone metrice – suficient pentru a umple peste 500 de piscine olimpice.
Autoritățile japoneze au susținut că deversarea este necesară deoarece nu mai există spațiu pentru a reține materialul contaminat, iar această măsură ar permite dezafectarea completă a centralei nucleare de la Fukushima.
Oamenii de știință internaționali și-au declarat îngrijorarea pentru CNN, afirmând că nu există suficiente dovezi privind siguranța pe termen lung și susținând că eliberarea ar putea cauza acumularea treptată a tritiului – un izotop de hidrogen radioactiv care nu poate fi eliminat din apele reziduale – în ecosistemele marine și în lanțurile alimentare, un proces numit bioacumulare.