CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA Mulți tineri din Rusia nu vor să fie mobilizați: „Nu vreau să mor, deocamdată. Dacă o să vreau să mor, mai bine mă arunc în fața trenului”

Declaraţia lui Vladimir Putin de miercuri dimineaţa, prin care ordonă mobilizarea parţială, a declanşat proteste în Rusia. Este pentru prima oară după al doilea război mondial când un lider rus anunță mobilizare, fie chiar și parțială. Occidentul vrea să distrugă Rusia dar ne vom apăra cu toate mijloacele necesare, a spus liderul de la Kremlin. Potrivit cifrelor anunțate de ministrul Apărării, această mobilizare înseamnă cam 300 de mii de soldați.

21 Septembrie 2022, 20:33 (actualizat 21 Septembrie 2022, 20:55) Știrile TVR |

După discursul lui Vladimir Putin, difuzat pe toate posturile de televiziune, Kremlinul a și publicat decretul de mobilizare parțială.

Vladimir Putin: „Este necesar să susținem propunerea Ministerului Apărării şi a Statului Major să avem o mobilizare parţială în Rusia. Repet: vorbim doar de o mobilizare parţială. Doar rezerviştii vor fi recrutaţi. Prioritari vor fi cei care activează în forţele armate, care au o specializare militară şi experienţă.”

Sunt exceptați de la mobilizare studenții și militarii în termen, adică cei care deja își desfășoară stagiul militar obligatoriu în armata rusă.

Ministerul Apărării va stabili pentru fiecare regiune în parte numărul de mobilizați, iar guvernatorii vor fi principalii responsabili pentru îndeplinirea planului de mobilizare.

Într-o primă etapă, ministrul Apărării Serghei Șoigu vorbește despre mobilizarea a cca 300 de mii de persoane. Cei vizați nu vor pleca pe front imediat ce primesc ordinul de încorporare, ci după o perioadă de instrucție și antrenament.

Moscoviții au părerile împărțite vizavi de mobilizare. În fața camerei, unii bărbați bravează și spun că trebuie să servească patria, alții spun că mai bine se aruncă în fața trenului:

„Folositor poate fi orice om, la orice vârstă. Există serviciul militar în spatele frontului, există servicii de asistenţă medicală. Eu am 59 de ani, așa că nu mă tem de nimic. Trebuie să ne apărăm patria.”

„Patria este o noțiune măreață, însă, din păcate, guvernul nu răspunde pe măsura așteptărilor noastre.”

„Am 52 de ani, așa că nu mă încadrez în mobilizarea decretată astăzi.”

Sunt și foarte mulți tineri care nu vor să fie mobilizați. Ei sunt gata să iasă în stradă și să protesteze. Procuratura rusă a avertizat deja că orice acțiune de protest neautorizată va fi descurajată. Vor fi luate măsuri drastice, iar participanții riscă sancțiuni administrative, chiar și închisoarea.

„Eu înțeleg foarte bine despre ce este vorba. Nu sunt prost. Nu vreau să mor, deocamdată. Dacă o să vreau să mor, mai bine mă arunc în fața trenului.”

Principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, crede că mobilizarea, fie ea și parțială, nu va duce la nimic bun: „Este clar că principala problemă aici e crima, acest război criminal, acest război al agresiunii, devine din ce în ce mai rău și mai profund și Putin încearcă să atragă cât mai mulți oameni în el. Vrea să-i ademenească în această baie de sânge, sute de mii de oameni, și, desigur, asta va duce la tragedii, la un număr mare de morți, și cu siguranță nu poate și nu va duce la nimic bun.”

Într-o prima etapă, ministrul apărării Serghei Șoigu vorbește despre mobilizarea a cca 300 de mii de persoane. Cei vizați nu vor pleca pe front imediat ce primesc ordinul de încorporare ci după o perioadă de instrucție și antrenament.

CITEȘTE ȘI:

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea