Corespondență TVR din Izium, Ucraina. Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că procurorii au găsit „un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate”

Corespondentul TVR în Ucraina, Alexandru Costache, a fost la Izium, eliberat în 11 septembrie de forțele ucrainene, considerat un „al doilea Mariupol”, din cauza distrugerilor suferite. La marginea orașului, au fost găsite 445 de gropi, unde sunt înmormântați oamenii care au murit în bombardamente, dar și oameni care au murit în condiții suspecte.

16 Septembrie 2022, 17:36 (actualizat 16 Septembrie 2022, 18:59) Știrile TVR |

Redăm corespondența jurnalistului TVR Alexandru Costache:

„A fost teribil, apăsător, nu vă mai spun cum mirosea la groapa comună de la Izium. Acum, procuratura din Harkov , poliția de investigație, medicii legiști exhumează cele 445 de gropi găsite acolo, sunt gropi individuale, dar și o groapă comună foarte mare. Acolo au fost îngropați localnicii uciși în bombardamentele rușilor sau torturați și pur și simplu uciși de ruși.

Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că au găsit deja până acum  – și fac cercetările de doar două zile – au găsit un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate. Spunea că va considera că toți cei îngropați acolo nu au murit de moarte naturală, Procuratura trebuie să spună acest lucru pe baza probelor, probe care vor fi trimise la Curtea Penală Internațională, astfel încât cândva Rusia să plătească pentru aceste crime de război împotriva civililor.

Ne-a impresionat foarte mult și orașul,  este considerat „al doilea Mariupol”, a fost bombardat, a suferit foarte mult din cauza bombardamentelor grele, 80 la sută din clădirile din acel oraș, care era foarte frumos, au fost distruse.

Localnicii au trăit sub ocupație din 2 aprilie până în 11 septembrie, când au fost eliberați de armata ucraineană, au trăit sub bombardamente fără gaze, fără lumină, fără apă. Nici acum nu au lumină, apă, gaze, făceau mâncare în fața blocului sau în curte.

Imaginați-vă cât de greu este să locuiești, să trăiești acolo, în acele condiții. I-am întrebat de ce nu au fugit. Au spus că nu se mai putea fugi la un moment dat, nici un aveau unde să fugă, iar, sub ocupație rusă, rușii le-au oferit varianta să se ducă în Rusia, însă au refuzat, au spus că au preferat să rămână acasă. Spuneau că, dacă și-ar fi părăsit casele, le-ar fi găsit acum pur și simplu distruse și jefuite.

A fost mai bine pentru ei să rămână și să trăiască în orașul lor, chiar în aceste condiții grele”.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 205 | Președintele Volodimir Zelenski, despre cele 445 de morminte de la Izium: Întreaga lume ar trebui să vadă asta

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea