Costul vieții crește și mai mult pentru persoanele care au de rambursat credite în lei. BNR a crescut dobânda de referință pentru a patra oară. Calcul pentru rata unui credit ipotecar pe 30 de ani

Cei care au de rambursat credite în lei vor plăti rate mai mari în perioada următoare, după ce BNR a majorat dobânda de referință la 3,75%, pentru a patra oară în acest an. Economiștii spun că măsura a fost necesară pentru a tempera creșterea accelerată a inflației și se așteaptă la noi majorări ale dobânzii cheie în vară. În plus, și indicele ROBOR își continuă ascensiunea în ritm alert.

10 Mai 2022, 20:21 (actualizat 10 Mai 2022, 20:33) Știrile TVR |

Decizia prin care BNR a majorat dobândă de referință la 3,75% înseamnă împrumuturi mai scumpe pentru bănci, dar și costuri mai mari pentru românii care au credite în lei, mai ales că și indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Astăzi a urcat din nou la 5,21%.

De exemplu, rata unui credit ipotecar pe 30 de ani de 250.000 de lei e acum mai mare cu 377 de lei față de începutul anului.

Economiștii spun că majorarea dobânzii de referință era de așteptat, în contextul în care, în martie, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar tendința e de creștere.

A fost a patra majorare a dobânzii-cheie de la începutul anului.

Stăpânirea inflaţiei, stimularea economisirii şi stimularea creşterii economice reprezintă esenţa pachetului de decizii de astăzi ale Băncii centrale„, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală să crească și mai mult dobândă cheie în perioada următoare.

Ionuț Dumitru, economistul șef al unei bănci comerciale:Când ai o inflație de două cifre, este absolut clar că dobânzile nu au cum să rămână la 3-4%. (…) Noi vedem o dobândă de politică monetară undeva la 5% la finalul anului acesta, începutul anului viitor„.

Dragoș Cabat, analist financiar: Riscul este al unei încetiniri a economiei şi mai puternice, deci să ne apropiem de o creştere economică de 0,5%, poate maxim 1%, sau chiar de o stagnare a economiei. Nu mai este posibil să ţii inflaţia decât cu creşterea dobânzii de politică monetară„.

Următoarea ședință de politică monetară a Băncii Centrale este programată pe 6 iulie.

Source

Distribuie știrea