Este vorba de de costume populare din secolul al 19-lea, unele dintre cele mai vechi şi valoroase aflate în colecţia ASTRA din Sibiu.
Piesa de rezistenţă a colecţiei este o rochie de mireasă cusută cu fir de mătase, în 1832, de mama doctorului Barcianu din Mărginimea Sibiului. Ceea ce o face specială este amplitudinea mânecilor, de doi metri.
Mirela Crețu, director, Muzeul Astra Sibiu: Sunt costume de sărbătoare, costume de ritual, costume pe care tinerii le îmbrăcau în momentele cele mai importante din viaţa unei comunităţi, când ieşeau prima dată la horă sau la nuntă.
Expoziţia „Cămaşa, eleganţa veşmântului” este o mărturie vie a tradiţiilor transilvănene. De altfel, cămaşa cu altiţă a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. Unele costume fac parte din colecţia Astra, înfiinţată în 1905.
Maria Pop, director, ICR Madrid: Expoziţia este un omagiu adus satului românesc, creator şi păstrător al culturii populare şi artei cămăşii cu altiţă, un element identitar pentru noi. Evocă, de asemenea, puterea comunităţii de a transmite propriile tradiţii peste timp.
Miguel Manso Silvan, vicerector, Universitatea Autonomă Madrid: Este o expoziție care se încadrează perfect cu scopul și destinația muzeului nostru, care prezintă tradițiile populare.
Ana Isabel Diaz, curator, Muzeul Artelor și Tradițiilor Populare din Madrid: Sunt piese care se completează perfect cu piesele din colecția noastră permanentă. Se vede că omul a reușit, cu aceleași materiale, să creeze costume similare sau a căutat soluții asemănătoare.
Expoziția organizată de ICR Madrid și Muzeul ASTRA Sibiu, cu sprijinul Ambasadei României și al Ministerului Culturii, poate fi vizitată La Muzeul Artelor și Tradițiilor Populare din Madrid până la sfârșitul lunii iunie.