Atenție unde vă împrumutați! S-ar putea să fiți obligați să păltiți creditul cu dobândă de 100 la sută. Astfel de situații au fost reclamate de cei care apelează la bani oferiți de IFN-uri, Instituțiile Financiare Nebancare. Susțin în reclame că acordă credite rapid, prin doar câteva click-uri, inclusiv celor care sunt refuzați de bănci. Dar apoi încep problemele și cea mai mică întârziere de rambursare costă foarte, foarte scump.
Instituțiile Financiare Nebancare sunt companii care acordă credite mult mai uşor decât băncile, chiar şi clienţilor care au multe datorii. Se bazează pe faptul că pot atrage astfel mulţi clienţi care, în general, nu sunt atenţi că împrumutul poate ajunge și la dobânzi uriașe.
Valentin Burlan, broker credie: Nu respectă gradul de îndatorare impus de BNR de 40% şi acceptă chiar şi un grad de 70%. O altă diferenţă este dobânda, care este de 3,5 sau chiar şi de 100 de ori mai mare decât la bănci. Cred că sunt undeva la 70% dintre oamenii cu care noi lucrăm şi care au un IFN în biroul de credite.
Client: Am obţinut 2.000 de RON, am ajuns să le datorez 20.000 de RON
Mulți români au ajuns în situații critice pentru că nu au plătit ratele la timp şi caută soluţii pentru a limita dobânzile practicate de IFN-uri.
Cosmin are un credit luat în urmă cu 6 luni şi a ajuns în imposibilitatea de a rambursa suma împrumutată şi dobânzile.
Cosmin Briceag, client IFN: Am găsit pe internet un site care m-a ajutat să aplic, am obţinut o sumă modică, undeva la 2.000 de RON, ulterior am ajuns să le datorez undeva la 20.000 de RON. Adică o datorie foarte mare, pe care nu mai pot să o achit. Nu am mai plătit nicio rată şi acum aştept. Voi fi executat silit, mi se vor pune penalităţi, poate, dar e o sumă pe care nu mai pot să o plătesc. Acum nu ştiu ce va urma.
Lege care plafonează dobânzile pentru creditele acordate de IFN-uri
În astfel de situaţii, companiile de intermediere bancară pot ajuta clienții să negocieze datoriile.
Valentin Burlan, broker credite: Un avantaj este rapiditatea şi nu te mai plimbi prin tot oraşul să iei credit. Noi ştim ce bancă i-ar fi la îndemână clientului respectiv.
Personele cu venituri modeste sunt un segment important din rândul clienţilor IFN-urilor.
Mălina Voicu, sociolog: Este o problemă cauzată de lipsa de educaţie financiară. Cei mai afectaţi sunt cei cu venituri mici şi fără neapărat foarte multă şcoală. O parte din problemă este că unii clienţi se simt intimidaţi de sistemul bancar. Din punct de vedere psihologic, IFN-urile apasă pe butonul care trebuie, pentru că vine la tine acasă agentul, este în liniştea casei tale.
Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri, urmând ca pentru creditele în derulare noile prevederi să se aplice la cerere.
În lipsa unui acord între părți, consumatorul poate apela la instanță.
Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Iohannis.