Crește numărul așezărilor rămase fără apă. Într-o comună din Mehedinți, sunt locuinţe unde apa nu mai curge de 3 săptămâni la robinete. Apă gratuită cu cisterna, dar transportată pe bani într-un cartier din Bistrița

Rezerva de apă din sol scade cu fiecare zi, fântânile seacă și tot mai mulți oameni depind de apa adusă de pompieri cu cisternele. La problemele provocate de secetă se adaugă și rețelele de utilități subdimensionate, care în unele regiuni nu fac față cererii de apă.

28 Iulie 2022, 18:48 Știrile TVR |

În localitățile Bobaiţa și Bârda din Mehedinți, peste 100 de familii au apă la robinete doar câteva ore, din două în două zile. Pompierii aduc zilnic cisterne.

În comuna Malovăţ sunt locuinţe unde apa nu mai curge de 3 săptămâni la robinete. Fântânile aproape au secat, iar oamenii păstrează apa mai ales pentru animale.

Și locuitorii unui cartier care ține de municipiul Bistrița se confruntă zilnic cu lipsa apei. Deși sunt la un pas de oraș, în zonă nu există rețea de apă potabilă, iar cea din fântâni nu poate fi consumată.

Ca să rezolve problema, primăria împarte apa pe străzi cu cisterna.

Deși localnicii primesc apa gratis, plătesc totuși pentru transport: 90 de lei o cisternă care se împarte la mai multe familii, dar care nu este niciodată suficientă.

Oamenii cer de ani de zile extinderea rețelei publice și în cartierul lor. Administrația locală și compania de apă își pasează răspunderea.

Din 2018, în Bistrița se derulează un proiect de apă și canalizare în valoare de 230 de milioane de euro, bani europeni. Ar urma să fie realizați 600 de km de rețele de distribuție de apă, inclusiv în acest cartier. Lucrările ar trebui să fie gata cel mai devreme la finalul anului viitor.

Source