Speriați de prețurile mari la gaze, locuitorii de la sate se pregătesc pentru iarnă și își fac stocuri de lemne în curte. Îi ajută și primăriile, care cumpără pentru toţi cei care au nevoie şi reuşesc astfel să obţină un preţ sub cel plafonat. Însă autoritățile locale și ocoalele silvice pot asigura doar o cantitate redusă pentru fiecare familie. Oamenii se roagă pentru o iarnă blândă, ca să le ajungă lemnele.
Primăria din Tiha Bârgăului, o comună de munte din Bistriţa-Năsăud, are în proprietate 9 mii de hectare de pădure, aşa că poate asigura 6 metri cubi de lemn de foc de familie, la un preț între 200 și 250 de lei pe metru cub, în funcție de calitatea lemnului.
Chiar dacă e sub prețul stabilit de guvern, multor săteni le e greu să cumpere cât au nevoie pentru a trece peste iarnă.
Comuna Livezile nu poate asigura decât 3 metri cubi de lemn de foc de familie. Oamenii ar avea nevoie de o cantitate dublă.
Solicitări pentru lemne de foc au depus și cei care se încălzeau până acum cu centrală pe gaz.
În comuna Săvineşti din Neamț, tarifele mari i-au făcut pe localnici să dea din nou drumul la sobe. Primăria nu are pădure în proprietate, așa că oamenii apelează la ocolul silvic pentru lemne.
Plafonarea prețului la 400 de lei pe metru cub a făcut ca mulți operatori privați să nu mai furnizeze lemn, pentru că ar fi ieșit în pierdere. De altfel, premierul a recunoscut că decizia a fost greșită și a anunțat că guvernul va modifica ordonanța.