Peste 26 de mii de elevi și mai bine 7.000 dintre angajaţii din Educație sunt infectați cu Sars-Cov 2. Speriaţi, tot mai mulți părinți cer întoarcerea la şcoala online, măcar până trecem de vârful valului 5. Rețele de socializare sunt pline de astfel de mesaje. Iată doar două dintre ele:
- ”Dacă trecem în online de la 3 cazuri în sus, e timp să se îmbolnăvească jumătate din clasă, plus părinţii aferenţi”
- ”Realitatea este că acest virus există şi că sunt din ce în ce mai mulţi copii care suferă! Eu cred că era nevoie să-i treacă online”
”Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, mi s-a spus că decizia aparține 100% ministerului Sănătatii. Pe de altă parte am văzut și apelul celor de la UNICEF, care spuneau că este obligatoriu să facem şcoala faţa-n fată pentru că pierderile sunt imense în ultimii doi ani de zile”, declară Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
”Impactul este semnificativ. Pierderile, poate la cei mici se pot recupera. Sunt pierderi enorme mai ales în sectorul universitar. Gândiți-va că vor fi absolvenți de universitate care nu știu dacă au fost un semestru, maxim două semestre în amfiteatre și toți spun că învățarea, evaluarea cunoștințelor lor a fost sumară și a fost deficitară. Cu cât e copilul mai mare cu atât posibilitatea de recuperare a pierderilor este mai mică”, afirmă Daniela Vișoianu, expert în educație.
Specialiştii în sănătate spun că școală online este cea mai bună soluție în față variantei Omicron.
”Şcolile care sunt principala sursă de infectare. Au fost deschide la 3 zile după petrecerile de Revelion și au funcționat că un catalist, că și cum ai fi aruncat benzină pe foc. Din păcate, pandemia va închide oricum școlile. Dacă noi nu ne retragem organizat să stăm în online acasă, pandemie ne va trimite oricum acasă dar bolnavi”, spune Octavian Jurma, medic epidemiolog.
”Ce mi se pare mai grav în sistemul de învăţământ este numărul mare cadre didactice și personal didactic auxiliar, nedidactic infectat. Decizia de trecere în online n-ar trebui să aibă neapărat legatură cu riscul pentru copii sau gradul de incidența din localitate, ci cu faptul că un angajator, o instituţie publică nu are personal suficient pentru că pierderile sunt imense în ultimii doi ani de zile”, spune Daniela Vișoianu, expert în educație.
Ministrul Sănătății spune că situaţia este sub control și trecerea în online se face în funcție de câți bolnavi COVID sunt în spitale.
”Acolo unde gradul de ocupare a paturilor dintr-un județ va depăși 75 % sigur că va trece online și avem un judeţ care e posibil că saptămâna viitoare să între în online este vb de județul cluj care avea joi 68% dintre paturi ocupate”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Din această săptămâna, testele de salivă au ajuns din nou în școli. Testarea se face de două ori pe săptămâna, iar la trei cazuri pozitive, clasa trece online.
SITUAŢIA EPIDEMIOLOGICĂ ÎN ŞCOLI
- 26.974 de elevi/preşcolari infectaţi
- 7.307 de angajaţi din învățământul preuniversitar infectaţi
(sursă: ministerul Educaţiei)