Creștere economică solidă, riscuri semnificative. Majorările salariale semnificative mențin presiunile inflaționist

Economia României va înregistra o creștere de 3,3% în 2024, conform ultimelor prognoze ale Comisiei Europene. O revizuire în creștere față de previziunile anterioare de 3,1%.

Această creștere este susținută de cererea internă puternică, în special de consumul privat robust alimentat de majorarea pensiilor și a salariilor din sectorul public, precum și de investițiile publice finanțate din fondurile UE.

Totuși, creșterea exporturilor este temperată de perspectivele slabe de creștere din zona euro, principalul partener comercial al României.

Potrivit comisiei europene, inflația este prognozată să scadă treptat la 5,9% în 2024 și la 4% în 2025, de la 9,7% în 2023. Scăderea inflației este determinată de o bază de comparație mai ridicată în 2023 și de o moderare a prețurilor materiilor prime.

Cu toate acestea,creșterile salariale semnificative mențin presiunile inflaționist și riscurile sunt orientate către o dezinflație mai lentă decât se aștepta.

În ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta este prognozat să crească la 6,9% din PIB în 2024, de la 6,6% în 2023, din cauza creșterii cheltuielilor publice, în special a salariilor din sectorul public și a pensiilor.

În 2025, deficitul este prognozat să rămână stabil la 7% din PIB, sub rezerva unor politici neschimbate. Riscurile privind perspectivele fiscale sunt orientate către deficite mai mari, în special din cauza cheltuielilor suplimentare pre-electorale din 2024.

Datoria publica va continua sa creasca sustine Comisia Europeana. Datoria publică generală este estimată să crească la 50,9% din PIB în 2024 și la 53,9% în 2025.

In ceea ce priveste piata muncii, se preconizează că rata șomajului va scădea marginal până la aproximativ 5,5% în 2024 și 2025.Salariile nominale din sectorul privat vor încetini, cu excepția unor noi creșteri ale salariului minim.

Salariile din sectorul public vor înregistra o creștere semnificativă, cu două cifre, în 2024, urmând să se modereze semnificativ în 2025. In concluzie, arata datele Comisiei Europene, citate si economedia.ro, economia românească se află pe o traiectorie de creștere solidă în 2024 și 2025, susținută de cererea internă puternică.

Cu toate acestea, persistă riscuri semnificative, în special legate de deficitul bugetar ridicat și de datoria publică, care necesită o abordare fiscală prudentă. Dolarul american scade cu aproape doi bani azi, până la 4,5772 LEI, cursul oficial anunţat de Banca Naţională.

În cazul euro, aşa cum ne-am obişnuit, nu sunt variaţii mari, doar o uşoară depreciere. Oficial, un euro este 4,9756 LEI. Şi în raport cu lira sterlină şi francul elveţian leul s-a apreciat uşor azi.

Pe piaţa bancară, Robor la 3 luni este şi astăzi stabil la 6,05%. Scade însă indicele pentru 12 luni, la 6,07%. Ambii indici Robor sunt mai mari decât IRCC, aflat la 5,90%.

Distribuie știrea