Sunt așteptate scumpiri în lanț, de la 1 iulie, atunci când va creşte salariul minim pe economie. Economiştii spun că este efectul de domino al măsurii de majorare a salariului minim, în timp ce patronatele se aşteaptă ca multe companii, în special cele mici şi mijlocii, să intre în insolvenţă, întrucât nu vor mai putea face faţă cheltuielilor cu angajaţii.
Odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vom da mai mulţi bani pe mâncare, haine şi chiar servicii.
Adrian Codîrlaş, vicepreşedinte CFA România: Creşterea salariului minim pe economie are ca şi efect o creştere a costurilor pentru aceste companii, deci vom avea şi o anumită creştere a preţurilor produselor vândute de companiile care folosesc forţă de muncă plătită pe salariul minim.
Cristina Chiriac, preşedinte CONAF: Există posibilitatea să asistăm inclusiv la mărirea ratei de inflaţie şi pe zona dobânzilor. Este o măsură forţată, care nu are nicio legătură cu randamentul sau profitabilitatea unei companii şi există probabil riscul de a-şi închide porţile anumiţi antreprenori.
Presiune va fi pusă şi pe bugetul statului, care va trebui să crească salariile angajaţilor, ale căror lefuri se raportează la salariul minim pe economie.
Şi amenzile de circulaţie vor creşte odată cu salariul minim, aşadar şoferii trebuie să fie atenţi să respecte legea. În prezent, valoarea punctului de amendă este 165 de lei, dar de la 1 iulie va urca la 185 de lei.
Executivul ia în calcul ca majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, de la 1 iulie, să fie însoțită şi de netaxarea a 300 de lei, față de 200 de lei, cât este în prezent.
Marcel Ciolacu, premierul României: Lăsăţi-mă să iau decizia împreună cu domnul ministru al Finanţelor, astfel încât să fie sustenabil. Trebuie să văd efortul bugetar pe care şi-l poate permite. Este o discuţie, o solicitare a IMM-urilor.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Deşi salariul minim brut va creşte cu 400 de lei, cei aproape 2 milioane de salariaţi de la noi din ţară care primesc această leafă vor simţi o majoare de până la aproape 300 lei faţă de cât câştigă acum. Astfel, salariul minim net va fi în jur de 2400 de lei.
Economiştii sunt sceptici că majorarea va duce la creşterea nivelului de trai al românilor plătiţi cu salariul minim pe economie.
Marian Siminică, profesor de economie: Este mai degrabă o compensare a creşterii preţurilor. O mică compensare pe creşterea preţurilor care s-a înregistrat în ultimii ani.
România trebuie să introducă salariul minim european, care se va stabili după noi formule. Una dintre variantele luate în calcul o reprezintă stabilirea salariului minim la nivelul a 50% din salariul mediu.