Creșteri pe piața asigurărilor din România

Românii par să fi înţeles riscurile mai bine, dacă ne uităm pe piaţa asigurărilor. Sunt tot mai multe poliţe de asigurare, inclusive cele de sănătate private. Datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că, în primele nouă luni ale anului 2023, înregistrăm un avans de 9% față de aceeași perioadă a anului anterior. 

Sectoarele cu cea mai mare pondere sunt asigurările generale, care reprezintă 83% din totalul subscrierilor, și asigurările de viață, cu o pondere de 17%. 

Subscrierile provenite de la societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF din alte state au înregistrat un volum de aproximativ 73 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 0,6% din totalul subscrierilor și înregistrând o scădere de 6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea totală a primelor brute subscrise pentru asigurările auto, inclusiv CASCO și RCA, a fost de aproximativ 9 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023, din care 30% a fost subscris pentru CASCO și 70% pentru RCA.

Primele trei societăți pe piața RCA au deținut o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România, în scădere față de perioadele anterioare, pe fondul creșterii volumului de prime brute subscrise de cele două sucursale care activează pe acest segment.

Subscrierile pentru asigurările de viață au înregistrat o creștere de 9%, ajungând la un nivel de 2,25 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023. Această evoluție pozitivă a fost susținută în principal de creșterea cu aproximativ 51% a subscrierilor pentru clasa C3, care includ asigurările de viață și anuitățile legate de fonduri de investiții. Asigurările de sănătate au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2023, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 650 de milioane de lei, în creștere cu 27,5% față de perioada similară a anului anterior. 

Potrivit jurnaliștilor Ziarului Financiar, un aspect de vulnerabilitate al pieței asigurărilor din România rămâne gradul ridicat de concentrare, atât în ceea ce privește expunerea față de principalele clase de asigurare, cât și din perspectiva dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare.

Distribuie știrea