Cristian Popescu Piedone va afla astăzi dacă iese din închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat, la finalul anului trecut, de principiu cererile de recurs în casație, privind condamnații din dosarul Colectiv.
Fostul edil al Sectorului 4 face parte și el dintre aceștia, însă instanța a respins cererile de suspendare a executării pedepsei condamnaților.
Recursul în casație reprezintă acea cale de atac prin care dacă realmente nu ești vinovat de săvârșirea infracțiunilor să poți să fii eliberat din închisoare.
Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, fiind acuzat de abuz în serviciu.
Decizia definitivă a venit anul trecut în luna mai, după ce în primă instanță Piedone fusese condamnat la o pedeapsă dublă, de opt ani și opt lui de închisoare.
În prezent, la Curtea de Apel București fostul primar al Sectorului 4 a obținut patru ani și patru luni de închisoare și asta datorită faptului că a fost schimbată încadrarea juridică, uciderea din culpă nemaifiind luată în considerare.
Încadrearea juridică a fost abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, infracțiune care putea fi pedepsită cu o condamnare de până la nouă ani de închisoare, în funcție de celelalte elemente din dosar.
Însă, în ultimele două termene, Piedone a solicitat schimbarea încadrării juridice în neglijență în serviciu, infracțiune pedepsită în România cu cel mult închisoare cu suspendare sau amendă penală.
Judecătorul nu a acceptat solicitarea fostului primar al Sectorului 4 al Capitalei, dar a acceptat renunțarea la sitagma ”consecințe deosebit de grave” din încadrearea juridică.
Cristian Popescu Piedone, dar și ceilalți condamnați, foști angajați ai Primăriei Sectorului 4 al Capitalei, au contestat decizia, apelând la toate căile de atac posibile, cum ar fi: fapte care au fost prescrise, dar și că fapta nu e prevăzută de legea penală.
Acum patru ani, cu puțin timp înainte ca fostul primar Cristian Popescu Piedone să fie condamnat în dosarul Colectiv, acesta a fost depistat la aeroport și a fost pus sub urmărire penală într-un alt dosar. Ulterior, nu a existat o dovadă a faptului că el ar fi încercat să fugă din țară, dar nici nu avea o interdicție în acest sens.