E mare nevoie de ospătari, recepţioneri şi cameriste. Practic piaţa muncii a trecut de la criza locurilor de muncă din pandemie – când erau concedieri pe bandă rulantă – la o criză a forţei de muncă. Patronii aduc asiatici, să completeze personalul. În aceste condiţii, şomajului scade semnificativ de la o lună la alta, iar în toată ţara sunt acum disponibile cu 45% mai multe locuri de muncă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
La finalul lunii aprilie, rata şomajului la nivel naţional a fost de aproape 3 la sută, în scădere față de luna precedentă. Și cu aproape un punct mai mică decât cea din aprilie anul trecut. 224 de mii de șomeri au fost înregistrați la agenția de ocupare a locurilor de muncă luna trecută, cu aproape 6 mii mai puțini faţă de martie.
Bogdan Badea, reprezentantul unei firme de recrutare: Avem undeva la 45% mai multe locuri de muncă publicate de angajatori în primele cinci luni ale lui 2022 comparativ cu 2021, iar pe zona de aplicări suntem sub nivelul din 2021.
În această perioadă se fac angajări susținute în hoteluri, restaurante, magazine și la call center. Se angajează cameriste, ospătari și recepționeri. Salariul net al unei cameriste, spre exemplu, pornește de la 2.500 de lei și poate ajunge chiar și la 4 mii de lei.
Călin Ilie, directorul unui hotel: Încercăm să căutam în toate direcțiile posibile atât absolvenți de acolo din România, studenți cât și străini pentru că ne așteptam la un sezon bun. Acolo unde nu găsim români sigur vine opțiunea a doua – munca din străinătate, în general din Asia, sunt moldoveni care mai vin, puțini ucraineni din păcate.
Din totalul șomerilor înregistrați la nivel național doar 41 de mii primesc indemnizație, în timp ce aproape 200 de mii nu au niciun ajutor de la stat. Cei mai mulți șomeri înregistrați în România au între 40 și 49 de ani.
Noi scriem acum pentru exerciţiul financiar multianual început, scriem cu Comisia şi discutăm cu Comisia Europeană şi acele măsuri de sprijin şi de încurajare a mediului privat să angajeze cetăţeni peste 45 de ani.
În mediul rural găsim cel mai mare număr de șomeri, aproximativ 160 de mii.