Criză de farmaciști în orașele mici și la sate. Oamenii din mediul rural merg zeci de kilometri ca să-şi cumpere medicamente

E criză de farmacişti în oraşele mici şi la sate. În Mehedinţi de exemplu, media e de un farmacist la 1700 de locuitori, în vreme ce în orașele mari, găsim un farmacist la 500 de persoane. Pentru că farmaciștii nu vor să se mute la țară, oamenii din mediul rural trebuie să bată zeci de kilometri până în primul oraş pentru a-şi cumpăra medicamente.

18 Martie 2023, 17:45 (actualizat 18 Martie 2023, 19:16) Știrile TVR |

În Mehedinți, locuitorii satelor de la munte parcurg zeci de km pentru o rețetă, ceea ce e un efort mare, mai ales pentru persoanele în vârstă și singure.

Farmaciștii sunt greu de găsit și în orașele mici, spune proprietara unui lanț de farmacii care ar vrea să mai deschidă câteva sedii, dar nu găsește personal calificat.

Un farmacist la 1700 de locuitori este puțin, spun cei care lucrează în domeniu. În Europa sunt țări care, ca să mențină farmaciile deschise în zone izolate, le oferă farmaciștilor sprijin de la stat.

Și ministrul Sănătății recunoaște că la sate nu sunt farmacii. Spune însă că nu există limitări și îngrădiri ale acestora.

La nivelul țării sunt cu 6,8 % mai puțini farmaciști decât ar fi necesari.

Source

Distribuie știrea