Criză de personal în cinematografie. Specialiștii post-procesare sunt la mare căutare

Companiile de producţie cinematografică din Europa centrala se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă. Numele mari de peste ocean – cum ar fi Netflix, Amazon, Apple şi producători de la Hollywood – au luat cu asalt această regiune în timpul pandemiei, fiind costuri mai mici şi restrictii mai puţine. Acum multe proiecte sunt blocate fiindcă e criză de personal tehnic.

25 Noiembrie 2021, 14:59 (actualizat 25 Noiembrie 2021, 15:01) |

Zona central-europenă e irezistibilă pentru producția de filme. Mai ales în Cehia, au venit nenumărate mari case de producție, în ultimii doi ani, de când a izbucnit pandemia. Motivele țin de impozitele mai mici, restricțiile sanitare mai blânde și personalul tehnic foarte bine pregătit.

E o mare problemă să găsim artişti, specialişti. Nu exista personal calificat suficient în acest domeniu. Cererea e uriaşă, a precizat Geoffrey Case, directorul unei case de producție.

Casele de producție se văd acum cu o parte din proiecte blocate din cauza lipsei de personal. S-au implicat în prea multe filme deodată și, cu toate că există resursa financiară, resursa umană lipsește. Multe firme de producţie caută forţă de muncă proaspătă, inclusiv la şcolile de artă cinematografică.

Suntem nevoiţi să dublăm echipele. În cazul în care avem infectări COVID, recurgem rapid la înlocuitori, Vojta Ruzicka, șef producție.

E bătaie pe specialiștii post-procesare. Aceștia lucrează de acasă la filme care se fac în toate colțurile lumii. Dar e greu să găsești pe cineva liber.

Din cauza COVID, mulţi lucrează de acasă. Nu e ideal, dar e o variantă. Specialiştii din Cehia au angajamente la Londra, New York, nu mai contează nici fusul orar. E o lipsă globală de specialişti pentru partea de post-producţie, a explicat Geoffrey Case, directorul unei case de producție.

Cu peisaje naturale frumoase, castele și personal bine pregătit, Ungaria și Cehia au devenit destinațiile preferate ale producătorilor de film din Statele Unite.

Investițiile în proiecte cinematografice și de televiziune depășesc un miliard de dolari.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea