Cultivarea cartofului începe să redevină atractivă pentru fermierii români. Producția internă asigură 45 la sută din necesarul de consum. Restul se importă

Chiar dacă investițiile pentru înființarea unei culturi de cartofi sunt de ordinul a zeci de mii de lei, profitul poate fi cel puțin de 50%. O dovedește și un agricultor din Buzău care, în câteva zile, începe prima recoltare de pe o suprafață de peste 80 de hectare, cea mai întinsă din județ. Din anii ‘90 însă, România a pierdut culturile de cartofi de pe sute de mii de hectare.

În apropiere de orașul Pogoanele, în Câmpia Bărăganului, pe o suprafață de peste 80 de hectare, începe în câteva zile recoltarea cartofilor.

Acum va fi prima producție extensivă pe o suprafață mare din județul Buzău. Anul trecut cartofii au fost plantați de probă.

Numit odinioară și pâinea săracului, cartoful se cultivă acum doar pe 10 la sută din suprafața alocată înainte de Revoluție.

Fermierii au renunțat treptat să cultive cartofi din mai multe motive: lipsa irigațiilor în Bărăgan, schimbările climatice care duc la primăveri secetoase, costurile mari pentru semințe, ierbicide și utilaje.

Înființarea unui hectar de cultură de cartofi costă și 40 de mii de lei, iar pentru a deveni profitabilă producția ar trebui sa depășească 20 de tone la hectar. Fermierii care au bani de investit renunță acum la cereale și se reorientează către cartofi.

În România, anual, o persoană consumă 100 de kg de cartofi, dar producția internă asigură numai 45 la sută din necesar. Restul se importă în special din Germania, Olanda si Franța.

Din cele 35 de mii de hectare cultivate cu cartofi în România, un sfert din suprafață este în Covasna, județul cu cea mai mare producție din țară.

Distribuie știrea