Seceta face ravagii în România. În Mehedinți, pământul este atât de uscat, încât agricultorii se chinuie să lucreze terenurile. Din cauza lipsei de apă și a temperaturilor ridicate, pajiștile sunt uscate, iar culturile de toamnă sunt și ele în pericol. Și la Buzău, unde agricultorii s-au orientat spre sorg, o plantă rezistentă la secetă, se plâng că producţia este la jumătate față de estimările inițiale.
Pentru că pajiștile sunt pârjolite, un crescător de bovine Black Angus este nevoit să hrănească animalele cu furajele strânse pentru iarnă.
Alți fermieri se confruntă, pe lângă lipsa hranei, și cu cea a apei, fiind nevoiți să ducă animalele la câțiva kilometri distanță pentru a le adăpa.
Agricultorii privesc de pe acum cu îngrijorare spre viitoarele recolte.
Un agricultor din județul Buzău s-a orientat spre sorg, o plantă cultivată pe suprafețe mari în Africa. Seceta i-a înjumătățit însă producția estimată.
Experții susțin că este necesară adaptarea strategiei de cultivare după modificările climatice.
Prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Se vor atinge în continuare maxime de 29 grade Celsius ziua. Inclusiv în noiembrie, temperaturile se vor situa peste normalul perioadei.
Cele mai afectate zone de umiditatea extrem de scăzută din sol sunt Dobrogea, mare parte din Moldova și Muntenia.