Cum a strâns un influencer ucrainean 50 de milioane de dolari pentru armată prin rețelele de socializare #RussiaIsATerroristState

Pentru a vedea câteva dintre ororile pe care războiul le-a adus în Ucraina, trebuie să faceți click pe #RussiaIsATerroristState pe rețelele de socializare. Hashtag-ul este folosit zilnic de sute de persoane, inclusiv de oficiali ucraineni și occidentali. Însă nu mulți știu că cel care a lansat această campanie este influencerul ucrainean din social media Ihor Lachenkov, scrie The Kyiv Independent.

El a început să câștige adepți în ajunul războiului, când a fondat canalul Telegram Lachen Pyshe („Lachen (prescurtare de la Lachenkov) scrie”) (@lachentyt) pentru a împărtăși cele mai recente evoluții – adesea însoțind știrile cu propriile sale comentarii.

La mai bine de doi ani de la începerea războiului, Lachenkov, acum în vârstă de 24 de ani, a devenit mai mult decât un simplu influencer în social media.

Pe lângă faptul că administrează unul dintre cele mai populare canale Telegram din Ucraina, cu aproape 1,5 milioane de urmăritori, Lachenkov a strâns milioane de dolari pentru soldații ucraineni și a abordat probleme cruciale, cum ar fi corupția din cadrul Ministerului Apărării.

„Prioritatea mea a fost întotdeauna interesele țării, în primul rând”, a declarat Lachenkov într-un interviu acordat publicației Kyiv Independent.

Toată lumea pare să știe cine este Lachenkov atunci când intră într-o librărie din centrul Kievului în aceste zile, dar puțini l-ar fi recunoscut înainte de război.

Originar din orașul Dnipro din centrul-estul Ucrainei, a studiat Dreptul la universitatea locală și și-a câștigat existența creând canale Telegram „la cheie”, precum și gestionând conturi de socializare despre orașul său natal. El a postat adesea meme-uri și știri despre Ucraina pe contul personal de Instagram și a câștigat aproape 50.000 de urmăritori acolo până în 2022.

Lachenkov a experimentat pentru prima dată efectele războiului atunci când și-a petrecut vacanța de vară în casa bunicilor săi din Lisichansk, regiunea Lugansk, care a fost ocupată de Rusia timp de trei luni în 2014. Orașul a ajuns din nou sub ocupație militară rusă în iulie 2022.

„Am urmărit îndeaproape evenimentele din 2013, inclusiv Revoluția Demnității și războiul din Donbas”, a declarat Lachenkov pentru Kyiv Independent.

„Știam că Rusia era statul agresor și că revoluția a fost unul dintre momentele cruciale care ne-a ajutat să devenim o țară liberă, în loc să urmăm calea Rusiei.”

„Dar problema mea a fost că am crezut că liberalii ruși, opoziția rusă și oamenii care erau împotriva anexării Crimeei și a lui Putin erau ruși buni”.

„După 24 februarie (2022, începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei), mi-am dat seama că acest lucru era departe de adevăr.”

Cu amenințarea unei invazii rusești la scară largă care plana asupra Ucrainei la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, Lachenkov a decis să creeze un canal Telegram pentru a împărtăși cele mai recente știri cu propriile sale comentarii. El l-a numit „Lachen Pyshe (Lachen scrie)”.

„Când cineva îți scrie într-un chat Telegram, se afișează „is typing” în partea de sus”, explică Lachenkov numele, adăugând că s-a gândit că doar persoanele din cercul său vor urmări canalul.

Dar, spre surprinderea sa, acesta a câștigat 6.000 de urmăritori în prima zi. Până la 23 februarie 2022, avea 70.000 de cititori – cu aproape 20.000 mai mulți decât contul său personal de Instagram. A doua zi, când Rusia a început să bombardeze puternic orașele din Ucraina, audiența lui Lachen Pyshe a crescut vertiginos la peste 200.000 de persoane.

Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare aeriană dacă Rusia îşi continuă campania intensă de bombardamente

Preşedintele Zelenski avertizează din nou că Ucraina va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres. El a declarat într-un interviu difuzat de preşedinţia de la Kiev că ţara sa nu dispune de suficiente resurse militare şi muniţie pentru a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri în privinţa summitului de pace din Elveţia, care ar putea fi anunţat în câteva zile.

Lachenkov însuși se afla la Dnipro când a început războiul. Nu a dormit în primele zile, monitorizând și postând știri non-stop.

Deși nu a urmărit popularitatea, faptul că avea mulți prieteni în armată și că ținea foarte mult la țara sa l-a făcut să realizeze că nu avea altă opțiune decât să accepte noua sa faimă și să continue să muncească mai mult ca niciodată.

Vocea ca o armă

Lachenkov administrează canalul împreună cu doi prieteni care rămân anonimi, ceea ce face ca el să fie imaginea acestuia.

El a declarat că înțelege nivelul ridicat de responsabilitate care vine odată cu folosirea canalului Telegram, creat de antreprenorul de origine rusă Pavel Durov – pentru a ajuta Ucraina.

Durov a părăsit Rusia în 2014 și în prezent locuiește în Dubai. Deși susține că Telegram apără libertatea de exprimare și că ” nu are echipamente, angajați sau companii în Rusia”, el refuză să comenteze războiul din  Ucraina, spunând că este important ca lumea să „păstreze Telegram ca o platformă neutră”. Kremlinul a încercat de mai multe ori să blocheze mesageria în Rusia.

Telegram se numără în prezent printre cele mai populare mesageri din Ucraina și Rusia, cu canale puternic pro-ucrainene și pro-rusești disponibile pentru utilizatorii atât din Ucraina, cât și din Rusia. Este o sursă de știri de ultimă oră, deși serviciile de informații militare ucrainene (HUR) au declarat recent că Telegram reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa securității țării.

Cu toate acestea, Lachenkov spune că Telegram este un instrument excelent în lupta împotriva propagandei rusești – atunci când este folosit cu înțelepciune. La aproximativ două luni de la începerea războiului, el a ajutat la interzicerea unui canal de propagandă Telegram din Ucraina, legat de FSB-ul rusesc: „Au existat o mulțime de cazuri de acest gen”, a declarat Lachenkov.

„Se pot realiza atât de multe lucruri prin intermediul Telegram, iar acesta este un instrument care trebuie utilizat și nu restricționat.”

Lachenkov își folosește vocea puternică de pe rețelele de socializare nu numai pentru a lupta împotriva propagandei rusești, ci și pentru a atrage atenția publicului asupra altor chestiuni importante din Ucraina, cum ar fi lupta împotriva corupției.

La începutul lunii ianuarie, el a emis o declarație emoționantă cu privire la un recent scandal de achiziții publice în care a fost implicat Ihor Hrynkevych, contractor al Ministerului Apărării și om de afaceri din Liov.

Hrynkevych este unul dintre cei cinci suspecți, inclusiv fiul său Roman, care ar fi furnizat Ministerului ucrainean al Apărării îmbrăcăminte militară de slabă calitate, provocând ministerului pierderi de 1,2 miliarde de Hr (31 de milioane de dolari).

„Este un nivel incredibil de răutate”, a scris Lachenkov pe rețelele de socializare despre acest caz. El a continuat să publice actualizări despre acesta, făcând apel la forțele de ordine să îl găsească pe Roman.

Lachenkov a declarat că familia Hrynkevych chiar l-a contactat, încercând să „îngroape” povestea: „Au vrut să mă plătească pentru a uita de ei”, a spus influencerul.

„A doua zi, am făcut o altă postare”. „Am vrut să fie un exemplu. Am vrut să fac din cazul Hrynkevych un precedent. Am vrut să arăt că mass-media, atenția publică și zbuciumul societății în jurul unui anumit caz pot rezolva problemele.”

Ancheta privind schema de corupție la scară largă în domeniul achizițiilor din domeniul Apărării este în curs de desfășurare, o instanță din Kiev prelungind recent detenția lui Roman până la 17 aprilie.

Campania  #RussiaIsATerroristState este, de asemenea, un exemplu al puterii „buzz-ului societal”. Lachenkov și echipa sa au lansat această campanie după un atac rusesc deosebit de brutal asupra Kievului, la 26 iunie 2022, când un bloc și o grădiniță au fost lovite de rachete rusești.

„Am lansat acest hashtag pe Twitter”, a spus Lachenkov. „Am avut un designer care a făcut afișe negre pe care era scris cu litere roșii „Rusia este un stat terorist”. A căpătat multă putere, dar mulți oameni nici măcar nu știu de unde vine”.

Cu toate acestea, alții au observat, iar Lachenkov s-a aflat printre ucrainenii invitați la Parlamentul European atunci când acesta a acordat Premiul Saharov poporului ucrainean în decembrie 2022. El spune că inițial nu a înțeles de ce a fost invitat.

„Dar am înțeles când m-am întâlnit cu un membru al Parlamentului European care a făcut lobby pentru ca ei să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a spus el. „Am fost invitat acolo pentru a face cunoștință, pentru a discuta despre declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului, despre ce acțiuni ulterioare vor fi întreprinse și ce se poate face în acest sens.”

Lachenkov a spus că el crede că atrage adepți pe rețelele de socializare datorită poziției sale active și independenței sale. El spune că nu are „nicio ambiție politică”.

Și, în ciuda faptului că acum are o audiență mare și recunoaștere, Lachenkov rămâne modest și umil, încercând mereu să mute accentul de pe el însuși pe ceea ce este important pentru el – Ucraina.

„Noi (canalul) nu ne implicăm în politică. Suntem independenți. Nu promovăm lucruri dăunătoare, inclusiv cazinouri. Nu avem sponsori”, a declarat Lachenkov.

Nu e momentul să te oprești

O mare parte din acest ajutor merge către armata ucraineană. Lachenkov avea prieteni în armată chiar și înainte de război. Pe unii dintre ei i-a pierdut.

„Mulți dintre prietenii mei continuă să lupte”, a spus el. „Gândul că nu știi ce se va întâmpla (cu ei) mâine mă afectează foarte mult.”

Prima sa campanie de strângere de fonduri a fost lansată cu cinci zile înainte de războiul de amploare, când a strâns rapid 80.000 de Hr (2.000 de dolari) pentru prietenii săi din armată. Până la începutul anului 2024, Lachenkov a ajutat la strângerea a peste 2 miliarde de Hr (51 de milioane de dolari) prin intermediul canalului său pentru a sprijini soldații ucraineni.

Deși s-a asociat de multe ori cu fundații și activiști ucraineni care sprijină armata, o strângere de fonduri se remarcă în mod special.

În noiembrie 2022, Lachenkov și-a unit forțele cu Come Back Alive, cel mai mare trust civil de strângere de fonduri din Ucraina pentru achiziționarea de articole militare.

Echipamentul a fost solicitat de serviciile de informații militare ucrainene, spune Lachenkov. A fost nevoie de aproximativ o lună pentru a încheia strângerea de fonduri.

Un an mai târziu, armata a dezvăluit în cele din urmă ce echipament misterios era de fapt drona de atac Beaver, fabricată în Ucraina, care poate zbura până la 800 de kilometri. Potrivit lui Lachenkov, într-unul dintre atacuri, drona a lovit o fabrică rusă care producea electronice pentru rachetele rusești de tip X. În total, dronele au provocat Rusiei pagube în valoare de peste 900 de milioane de dolari în primele opt luni ale anului 2023, potrivit lui Lachenkov.

Pentru a extinde sprijinul acordat armatei dincolo de asistența materială, Lachenkov a lansat recent un canal YouTube cu interviuri cu soldați. De asemenea, el plănuiește în curând să ajute un prieten să creeze un memorial pentru militarii ucraineni căzuți la datorie.

Lachenkov a declarat că va „răsufla ușurat” când Ucraina va primi în sfârșit pachetul de ajutor din partea SUA, care a fost amânat din toamna anului 2023 pe fondul luptelor politice din Congres.

„Voi înțelege că cel puțin avem ajutor militar, iar acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus el.

„Nu ai nicio garanție că mâine Rusia nu te va ucide, așa cum a ucis deja sute de mii de ucraineni. Nu doar în ultimii 10 ani, ci deja de peste o sută de ani.”

„Acum s-a ajuns la stadiul în care ori îi omorâm noi, ori ne vor omorî ei pe noi.”

Distribuie știrea