Cum arată bazinul în care se antrenează David Popovici. Este prețul pe care mulți sportivi îl plătesc pentru câteva secunde de bucurie pe podium

Ne mândrim că România a dat de curând un campion olimpic la înot, însă de-a lungul anilor, autorităţile nu au făcut mare lucru pentru a susţine acest sport. Multe oraşe mari nu au bazine de înot. Iar cele construite pe vremuri, înainte de ’90 sunt, majoritatea, în paragină. Dezinteresul autorităților pentru sport a fost taxat și de David Popovici. Într-un interviu în exclusivitate pentru TVR, campionul olimpic a explicat că excelenţa în sport trebuie susţinută de statul român. Asta în condițiile în care David se pregătește în aer liber și într-un bazin acoperit de un balon în care, așa cum spune chiar el, cine nu e obișnuit se sufocă după trei minute. David a mărturisit cum se chinuie sportivii să obțină performanță în condiții deseori precare și s-a dresat autorităților care se bucură, promit, dar nu fac nimic.

Este prețul pe care mulți sportivi din România îl plătesc pentru câteva secunde de bucurie pe podiumul marilor competițîi ale lumii. Medaliile obținute sunt, însă dovadă că se poate, chiar și într-o țară în care condițiile de antrenament nu țîn pasul cu performanțele campionilor. Numărăm pe degete bazinele olimpice omologate, în comparație cu vecinii unguri care se laudă cu câteva zeci.

David Popovici, campion olimpic: Eu mă antrenez la Lia Manoliu în același bazin în care am învățat să înot la 4 ani. De asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Când e frig afară ne antrenăm într-un balon unde dacă o persoană care nu e obișnuită întră și stă 3 minute simte că se sufocă.

Așa se pregătesc și acum mulți copii care visează ca într-o zi să înoate pe urmele lui David Popovici.

Acesta este bazinul în care se antrenează și David Popovici, dar și 100 de copii în fiecare oră. Programul este de la 6.00 dimineață până la 8.00 seară.

Bazinul Lia Manoliu este plin de înotători, mulți elevi la cluburile sportive școlare. Drumul spre succes și performanță nu e deloc ușor.

Aida Duțulescu, antrenoare de înot, Colegiul Naţional Emil Racoviţă: Nu sunt niște condiții foarte bune, dar ne-am obișnuit că nu avem ce face. Problema este că nu avem culoare suficiente. Nu avem suficient spațiu, nu sunt, bazinele dacă sunt făcute nu sunt făcute în așa fel încât să asigure în zona respectivă, spațiul necesar.

Performanțele lui David fac valuri în întreagă lume și îneacă în rușine dezinteresul României pentru sport. Avem oraşe mari fără niciun bazin de înot. Iar în altele nu sunt gata nici după 14 ani de la începerea construcțiilor.

Bazinul Olimpic de la Brăila ar fi trebuit să fie gata în 2016. Suntem în 2024 și nu există perspectiva pentru că acest bazin să fie dat în folosință. El este construit în proporție de 95 %, însă nicio firma nu este dispusă să preia imobilul, să lucreze cei 5 % și să-și asume garanția pentru întreaga lucrare.

Şi la Galaţi, singurul bazin olimpic în aer liber, zace în paragină de mai bine de 20 de ani.

Anamaria Vasiliu, director executiv, Direcţia Judeţeană de Sport Galaţi: Terenul se tasează, pe alocuri s-au format gropi și cred că și investiția va fi foarte costisitoare și va fi foarte greu pentru un constructor să-și asume o reabilitare.

Excelență în sport trebuie susținută de statul român, atenționează campionul olimpic David Popovici.

David Popovici, campion olimpic: Pentru o Românie educată, sănătoasă trebuie să investim mai mult în sport și asta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva.

Blocată pare că este și strategia pentru sport pe care România o are de mai bine de un an. Și care rămâne deocamdată pe hârtie.

Eduard Novak, fost ministru al Sportului: Urgent descentralizare și urgent, implemetarea strategiei naționale de sport. Conține și că fiecare o strategie de infrastructură care prevede că fiecare reședința de județ trebuie să aibă infrastructură pe sporturile prioritare, individuale și de echipă. Toată lumea trebuie să respecte acest act normativ, dar dacă se ține la sertar și nu se face nimic, normal că fiecare face ce vrea la local.

Am încercat să aflăm și de la Compania Naționala de Investiții ce planuri are România pentru construirea de bazine de înot. Până la ora transmiterii acestui material solicitarea jurnaliștilor TVR nu a primit răspuns.

Până la finalul anului 2019, în țara noastră ar fi trebuit să fie gata peste 400 de bazine de înot, însă dintre acestea, în perioada 2012-2022 au fost realizate doar 32.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse: Aşa cum prim-ministrul s-a implicat, după calificarea echipei naționale de fotbal, pentru a identifica soluții și a sprijini acest sport, trebuiesc identificate soluții astfel încât sportivii de performanță să beneficieze de o susținere adecvată.

Până atunci, David nu se abate de la scopul sau. Să rămâne cel mai bun înotător al lumii și să fie un exemplu pentru generații de copii care descoperă ce sport frumos este înotul.

Distribuie știrea