Cum ascund traficanții informațiile despre droguri în emoticoanele din telefon: celor sintetice le corespund inima, fulgerul sau bomboane. Heroina, un balaur

Traficanții de droguri apelează la tot felul de trucuri pentru a rămâne ascunşi. De exemplu, folosesc sistemul de simboluri pentru a-şi vinde marfa prin intermediul telefoanelor mobile. Stupefiantele sunt promovate pe plaforme online sub forma unor emoticoane pe care tinerii consumatori le recunosc. Astfel, prinderea traficanţilor de către poliţişti devine mult mai dificilă.

O înșiruire de emoticoane, aparent fără sens, este transformată de traficanţi într-o vitrină online din care consumatorii își pot alege produsul dorit. O astfel de ofertă, reală, a fost postată pe mai multe grupuri în care se vând droguri. Fiecare semn corespunde unui tip de substanță interzisă. Un studiu al specialiștilor antidrog arată că pentru droguri sintetice sunt folosite emoticoane în formă de inimă, de fulger sau de bomboane. Iar pentru heroină, simbolul unui balaur sau al unei inimi. Cele mai multe reprezentări sunt pentru cocaină: un fulg de nea, o cheie sau o bilă de biliard. Semne ușor de înțeles de unii minori, dar nu şi de părinții lor.

Ramona Dabija, director ANA: În cadrul programului ANA „safespace”, avem adolescenți care cunosc aceste limbaj și care ne-au atras și ei atenția că există un astfel de segment despre care noi trebuie să vorbim atât cu adolescenții, cât și cu părinții. Avem cazuri de părinți în același program care ne spun că ei nu și-au dat seama și că pentru ei, faptul că copilul lor era în casă, la calculator, însemna că e în siguranță, ceea ce e fals.

Fetele-cliente sunt evitate

Alteori, traficanții recurg la denumiri precum Superman sau Tuci, pentru a vinde diverse tipuri de droguri.

Grupurile de vânzare create pe platformele online le permit traficanților să scape mai ușor de poliție, pentru că stupefiantele sunt expediate prin curier sau lăsate în locuri cunoscute doar de cumpărători. În unele anunțuri, dacă trebuie să se vadă cu clienții, se protejează, specificând că nu vând domnișoarelor.

Cătălin Țone, expert antidrog: De foarte multe ori se prezumă că ele pot colabora mai repede cu poliția, că ele pot fi forțate în anumite împrejurări și astfel că ele pot trăda în activitatea de cumpărare.

Traficanții se tem că tinerele ar putea fi polițiste sub acoperire, pentru că au fost cazuri în care lideri de grupări infracționale au fost prinși astfel și s-au făcut capturi importante.

În Franța, drogurile sunt trimise cu Uberul

Vânzarea drogurilor prin platformele online le pune probleme nu doar polițiștilor români, ci și celor din Occident.

Marie-Laure Pezant, purtător de cuvânt al jandarmeriei franceze: Am asistat la apariția unei „uberizări” a traficului, în care drogurile sunt comandate online, iar pachetele sunt trimise pentru a le primi.

Dacă aveți informaţii despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Distribuie știrea