Cum e viața în satele unde au secat fântânile: Oamenii se duc cu căruța până la cel mai apropiat izvor, își vând animalele și nu se mai spală

Nu mai plouă de luni bune, iar fântânile seacă una după alta. Oamenii sunt disperaţi și îşi vând chiar și animalele, pentru că nu mai au ce să le dea să bea. Cea mai gravă situație este în Moldova, dar sunt afectate și multe comune din Oltenia. Sunt şi peste 200 de localitaţi în ţară care au reţea de apă, însă unde companiile furnizoare au fost nevoite să impună restricţii.

23 Iulie 2022, 17:05 (actualizat 23 Iulie 2022, 19:27) Știrile TVR |

BAHLUI, IAŞI

Seceta a pus stăpânire pe satele din judeţul Iaşi. Ultimii stropi de ploaie au căzut acum aproape trei luni. În Bahlui nu e rețea de apă, iar fântânile au secat. Cisternele aduse de autorități nu sunt suficiente, așa că oamenii străbat cu căruţele 4 kilometri pentru a ajunge la singurul izvor care mai are apă.

“O secat fântânile una după alta. E o fântână în câmp cu 6 izvoare, dar nu mai are apă deloc. Și acolo era apă rece”.

Cel mai greu le este bătrânilor, care nu pot merge singuri după apă.

“(cine vă aduce apă?) Băietu’ care a fost și mai plătim la oameni”.

VÂLCELE, BUZĂU

“Asta-i apa, fraţilor, atât. E găleata goală“.

La Vâlcele, în județul Buzău, din fântâni nu se mai poate scoate apă mai deloc. Oamenii nu mai au cum să adape animalele. Apa nu ajunge și pentru ele.

“(Cu animalele ce s-a întâmplat?) Le-am vândut. Din cauza apei. Nu aveam ce să le dau”.

“Am vândut porci, am vândut vacă, am vândut oi, nu se poate să le mai țiu”.

Comuna a forat de-a lungul timpului trei puţuri. Două au secat. Iar al treilea dă apă doar cât să ajungă două ore pe zi la robinetele localnicilor.

Liviu Bărăgan, primarul comunei Vâlcelele: “Aproape aproape asigurăm apă 200 de tone dimineață la ora 7 și circa 30 de min – 60 de min au cetățenii apă. Seara abia abia facem față, mai dăm iar drumul la 200 de tone de apă”.

“Nu are presiune. E puțină. Nu spălăm, că nu avem cu ce. (Baie?) Tot așa, lipsă”.

CRAIOVA

ŞIMNICU DE SUS, DOLJ

Și în Oltenia, compania de apă a fost nevoită să impună restricții în mai multe comune. Cei care nu au fântâni au grădinile uscate.

“De udat, nici gând. Grădinile nu se mai udă. Nu există ceapă, roșii, nimic”.

Localnicul din imagini are grijă de 50 de vaci şi viţei. I-a adus de la câţiva km pentru această gură de apă.

“De aici, de la pârâu. În altă parte nu avem unde. A secat totul”.

ŞTEFĂNIŢĂ LAURENŢIU IFRIM, viceprimar Şimnicu de Sus: “Avem nevoie de apă mai mult ca niciodată. Ni se cere să nu udăm, să nu irigăm”.

Aproape 350 de localități din 11 județe au fântânile secate total sau parțial. Iar în peste 200, companiile de apă au impus restricții de furnizare.

Source

Distribuie știrea