Cum scăpăm de temperaturile ridicate din locuințe. Instalatorii cer și de trei ori mai mult ca de obicei

Odată cu temperaturile caniculare au crescut și vânzările la aparatele de aer condiționat. Marile magazine de electrocasnice și-au făcut stocuri cu 50% mai mari ca de obicei. Profită de moment și instalatorii, care cer chiar și 1.500 de lei pentru montarea unui aparat în regim de urgență. Mai sunt însă câteva soluții, dacă vreți să mențineți în locuințe un aer cât de cât respirabil.

Pe Costi l-am întâlnit într-un magazin de electrocasnice, hotărât să cumpere un aparat de aer conditionat și să îl instaleze cât mai repede: ”Am în jur de 1.500- 2.000 de lei și aș dori un aparat de 9.000, 12.000 de BTU. Am văzut ceva de 12.000, dar aș fi interesat și cu instalare”.

Pentru a face față valului de clienți, marile magazine de electrocasnice și-au făcut stocuri și cu 50% mai mari că de obicei.

Marian Moise, directorul unui magazin de electrocasnice: Comparativ cu o luna normală, vânzările au crescut cu 15 %. Noi nu avem probleme cu instalarile în acest moment, perioada maximă de instalare a unui aparat de aer condiționat este de maximum 5 zile.

Cine vrea să îl monteze mai repede trebuie să se aștepte și la un cost mai mare. Instalatorii pe care i-am găsit pe site-urile de anunțuri online profită de cererea mare și cer chiar și de trei ori mai mult că de obicei.

Potrivit unui studiu recent, una din trei locuințe din România are un aparat de aer condiționat. Cei care nu își permit sau nu vor să folosească un astfel de aparat recurg la tot felul de trucuri că să mențină în locuințe un aer respirabil.

Un specialist consultați de Știrile TVR ne mai dă câteva sfaturi.

Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”: Punem jaluzele, perdele, dar deschise la culoare. Trebuie să luăm măsuri să nu avem aparatură care crește temperatura și anume tot felul de electrocasnice care funcționează inutil. Să încercăm să gătim, nu la 12.00 în miezul zilei, când sunt 40 de grade și mai punem și cuptorul.

O soluție eficientă ar fi să punem în față unui ventilator un bidon cu apă înghețată. Iar geamurile să fie deschise doar noaptea și numai până la ora 7:00.

Distribuie știrea